Fotó: Pixabay.com
Egészen kevés is elegendő belőle, hogy kellemes, édeskés aromáját élvezhessük. Nemcsak ízletessé, hanem könnyebben emészthetővé is teszi az ételeket, ugyanis serkenti az emésztőnedvek termelését. A szerecsendió magnéziumban, rézben, vasban, káliumban, mangánban és B-vitaminokban gazdag. Ezért kedvezően hat a vérnyomásra, oldja a stresszt, javítja a szellemi képességeket. A szerecsendióban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatóanyagokat is találunk. A fűszer rendszeres fogyasztása az immunrendszerünk működését is serkenti.
Brokkolikrémleves
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg brokkoli
- 10 dkg burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
A brokkolit rózsáira bontjuk, a burgonyát megtisztítjuk, felaprítjuk, és bő 1 liter sós vízben megfőzzük. Ezután pürésítjük, felöntjük a tejszínnel, fűszerezzük. Visszatesszük a tűzre, és újra felforraljuk, majd tálaljuk.
- Energia: 432 kcal
- Fehérje: 4,2 g
- Zsír: 6,1 g
- Szénhidrát: 10,9 g
Fotó: Pixabay.com
Spenótos lasagne
- 90 dkg spenót
- 6 közepes db paradicsom
- 12 dkg lasagne tészta
- 20 dkg ementáli sajt
- 50 dkg mozarella
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 kávéskanál bors
- 2 kávéskanál só
- 2 evőkanál olaj
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 1 l tej
- 2 teáskanál só
- 2 kávéskanál bors
- 6 csipet szerecsendió
A mélyhűtött parajt felolvasztjuk, és egy kanál olajon erős tűzön elkezdjük pirítani. Sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a 2 gerezd fokhagymát, és addig sütjük, amíg a leve elpárolog. Egy edényben a vajat felolvasztjuk, ugyanannyi lisztet hozzáadunk, és együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót reszelünk hozzá, majd felengedjük forró tejjel, és folyamatos keverés mellett besűrítjük. A mozzarellát és a paradicsomot kb. 0,5 cm-es szeletekre vágjuk. A lasagnetésztát leterítjük a tepsi aljába, majd befedjük besamellel. A mártás tetejére spenótréteget terítünk, amire felváltva paradicsom- és mozzarellaszeleteket helyezünk, majd újabb tésztaréteg következik. Addig folytatjuk így a rétegezést, míg az alapanyagok elfogynak. A felső réteget reszelt ementáli sajttal szórjuk meg. 200 fokra előmelegített sütőben lefóliázva 20 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és megpirítjuk kicsit a sajtot a tetején.
- Energia: 800 kcal
- Fehérje: 41,1 g
- Zsír: 49,4 g
- Szénhidrát: 45,6 g
Egészségükre!