Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szerecsendió

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. február 26. 14:00
A szerecsendió
Szalai Ilona dietetikus rovata

A szerecsendiót főleg ázsiai ételekben fedezhetjük fel, és megtalálhatjuk különböző fűszerkeverékekben is, például a curryben. Az európai konyhában általában a burgonyás ételek ízesítésére használják, de kolbászt és húsokat is fűszereznek vele. A sajtos ételek elengedhetetlen fűszere, és a zöldséges ételeknek is remek kiegészítője.

Fotó: Pixabay.com

Egészen kevés is elegendő belőle, hogy kellemes, édeskés aromáját élvezhessük. Nemcsak ízletessé, hanem könnyebben emészthetővé is teszi az ételeket, ugyanis serkenti az emésztőnedvek termelését. A szerecsendió magnéziumban, rézben, vasban, káliumban, mangánban és B-vitaminokban gazdag. Ezért kedvezően hat a vérnyomásra, oldja a stresszt, javítja a szellemi képességeket. A szerecsendióban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatóanyagokat is találunk. A fűszer rendszeres fogyasztása az immunrendszerünk működését is serkenti.

Brokkolikrémleves

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg brokkoli
  • 10 dkg burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint

A brokkolit rózsáira bontjuk, a burgonyát megtisztítjuk, felaprítjuk, és bő 1 liter sós vízben megfőzzük. Ezután pürésítjük, felöntjük a tejszínnel, fűszerezzük. Visszatesszük a tűzre, és újra felforraljuk, majd tálaljuk.

  • Energia: 432 kcal
  • Fehérje: 4,2 g
  • Zsír: 6,1 g
  • Szénhidrát: 10,9 g

Fotó: Pixabay.com

Spenótos lasagne

  • 90 dkg spenót
  • 6 közepes db paradicsom
  • 12 dkg lasagne tészta
  • 20 dkg ementáli sajt
  • 50 dkg mozarella
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 kávéskanál bors
  • 2 kávéskanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 l tej
  • 2 teáskanál só
  • 2 kávéskanál bors
  • 6 csipet szerecsendió

A mélyhűtött parajt felolvasztjuk, és egy kanál olajon erős tűzön elkezdjük pirítani. Sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a 2 gerezd fokhagymát, és addig sütjük, amíg a leve elpárolog. Egy edényben a vajat felolvasztjuk, ugyanannyi lisztet hozzáadunk, és együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót reszelünk hozzá, majd felengedjük forró tejjel, és folyamatos keverés mellett besűrítjük. A mozzarellát és a paradicsomot kb. 0,5 cm-es szeletekre vágjuk. A lasagnetésztát leterítjük a tepsi aljába, majd befedjük besamellel. A mártás tetejére spenótréteget terítünk, amire felváltva paradicsom- és mozzarellaszeleteket helyezünk, majd újabb tésztaréteg következik. Addig folytatjuk így a rétegezést, míg az alapanyagok elfogynak. A felső réteget reszelt ementáli sajttal szórjuk meg. 200 fokra előmelegített sütőben lefóliázva 20 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és megpirítjuk kicsit a sajtot a tetején.

  • Energia: 800 kcal
  • Fehérje: 41,1 g
  • Zsír: 49,4 g
  • Szénhidrát: 45,6 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM