Fotó: Pixabay.com
Ezeket a megfigyeléseket később igazolta a tudomány. A lenmagnak számos tápanyaga kedvezően hat egészségünkre. A lenmagban sok az ómega-3 és -6 zsírsav, ami jótékonyan hat a szív- és érrendszer működésére, hozzájárul az optimális vérzsírszinthez, és gátolja az érfalakon a meszes plakkok lerakódását.
A lenmag vitaminokban (A, B, C, D és E) és ásványi anyagokban (magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, réz, fluor, kobalt, króm) is gazdag, így az immunrendszert, az idegrendszert és a csontokat is erősíti.
Az egészséges bélműködést a magas rost- és olajtartalma biztosítja. Viszonylag keveset kell belőle naponta elfogyasztani (1-2 evőkanál), lehetőleg őrölve, hogy a kedvező élettani hatásait kihasználhassuk.
Lenmagos fasírt
- 50 dkg darált hús
- 1-2 tojás
- 10 dkg őrölt lenmag
- 1 kávéskanál majoránna
- 1 kávéskanál petrezselyem
- 1 felkockázott lila hagyma
- 1 db közepes sárgaréparépa
- 1 teáskanál só, bors
Fotó: Pixabay.com
A felkockázott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk. A darált húst összekeverjük a tojással, az őrölt lenmaggal, a fűszerekkel, a lereszelt sárgarépával és a megfonnyasztott hagymával. A masszából fasírtpogácsákat formázunk, és felhevített olajban, közepes lángon vagy sütőpapírral bélelt tesiben, előmelegített sütőben pirosra sütjük.
- Energia: 1844 kcal
- Fehérje: 127 g
- Zsír: 124 g
- Szénhidrát: 49 g
Egészségükre!