Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Minden gyulai kertben legyen gyógynövény!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. február 12. 13:00
Minden gyulai kertben legyen gyógynövény!
Pomázi Ferenc kertész tanácsai

a csodálatos menta

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A téli pihenőben szedjük össze gondolatainkat, tervezzük meg, hogy mit lehet, kell javítani, szépíteni a kertünkben. Természetesen azt sem árt kigondolni, hogy mit lehet még ültetni.

A legtöbb kertben sajnos a gyógynövények hiánya szembeötlő! Számos olyan növényünk van, amely egyszerre gyógyít és díszit. Feketeberkenye minden kertbe kell! A legmagasabb P-vitamin-tartalmú gyümölccsel ajándékoz meg miket. Ez a termés kora ősztől kellemes csemege, de kiváló a lekvárja is, és pálinkának sem utolsó.

A feketeribizli kiváló szívműködést segítő gyümölcsünk, főleg nyersen vagy aszalva fogyasztva. Bora szinten megtart minden gyógyító elemet. A levele teában is jó hatású!

A zsályák is szépen virítanak a virágágyásban, ugyanakkor gyógyítani is tudnak, ha kell! A szurokfű, a menta több fajtája, a kakukkfű, a citromfű mind-mind kiváló segítőink lehetnek.

A zöldségek persze nem annyira díszítenek, mint amennyire vigyáznak az egészségünkre. Minden zöldségnek van valamilyen jótékony hatása, de természetesen nyersen salátának is kiválóak.

A káposztafélék azonban felülmúlnak mindent. A savanyú káposzta el van látva mindenféle vitaminnal. Kiváló hatással van az ízületekre, de ehhez évente legalább huszonöt kilót kellene elfogyasztani belőle.

Mindegy, hogy kelkáposzta, fejeskáposzta vagy karfiol (stb.), a lényeg, hogy minél többet ültessünk és fogyasszunk ezekből a zöldségekből.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)