Fotó: Pixabay.com
A rukkola vagy más néven borsmustár Közép- és Dél-Európában honos. Borsos-diós-mustáros ízű fűszernövény, leveleinek alakja a gyermekláncfűéhez hasonlít. Általában nyersen, salátákban fogyasztjuk, az olaszok pizzára, rizottókba is szórják.
A rukkola A-, B-, C-, és K-vitamin-tartalma figyelemreméltó. Különösen nagy mennyiségű a folsav benne, ami többek között a memória, és szellemi képességek megőrzésében játszik szerepet. A rukkolában található folsav különösen jó a várandós kismamák számára. A rukkola gazdag rostokban és antioxidánsokban is. Segít a vastagbél egészségének megőrzésében, így javulni fog az emésztés is. Az antioxidánsok, rostok segítenek, hogy a méreganyagok megfelelően ürüljenek ki a szervezetből.
A glükozinolát nevű aromaanyaga megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását. A klorofill remek ellenszere az aflatoxin nevű rákkeltő anyagoknak, amelyek DNS-elváltozásokat és a máj megbetegedését is okozhatják. Elsősorban a tüdő-, a mell-, a prosztata- és hasnyálmirigyrák esetében hatásos védekező megoldás a rukkola fogyasztása.
Rukkolás burgonyasaláta
- 5 db közepes héjában főtt burgonya
- só, bors,
- egy nagy marék rukkola
- 1 közepes fej lilahagyma,
- tejföl
- majonéz
- mustár
- 1-2 evőkanál borecet
A lilahagymát és a rukkolát apróra vágjuk. A hagymát meglocsoljuk a borecettel. Egy kisebb tálkában: kb. egy kis doboz krémes tejfölt összekeverjük 1 evőkanál majonézzel, 1-2 teáskanál mustárral, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az apróra vágott, friss rukkolát. A már kihűlt és megfőtt burgonyát meghámozzuk, apróbb darabokra vágjuk és összekeverjük az ecetes hagymával és az öntettel. Tálalás előtt hagyjuk pár órát állni, úgy még finomabb lesz. Díszítsük a tetejét friss rukkola levelekkel.
- Energia: 1140 kcal
- Fehérje: 20 g
- Zsír: 50 g
- Szénhidrát: 147 g
Egészségükre!