Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Harcban az ugróvillásokkal

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. január 29. 13:00
Harcban az ugróvillásokkal
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: Pixabay.com/GYH

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A szobanövényeink körül időnként megjelennek apró, szökkenő, ugráló élőlények.

Ezek az ugróvillások. Igazából a növényeinket nem károsítják, de kellemetlen társaink a lakóterünkben. A talaj szerves anyagát fogyasztják, és ebben is szaporodnak. Kint a szabadban is jelen vannak, csak nem annyira feltűnőek. Fák kérgei alatt, a korhadó avarban tenyésznek.

A szobanövények egészséges talaja sok bomló szerves anyagot tartalmaz, ugyanis ebből nyeri a testének fejlesztéséhez, megújításához szükséges szénvegyületeket. Ezek az ugróvillások a nedves, vagy akár a vizes, meleg talajt szeretik. Az időszakosan kihagyott öntözés igen megritkítja a szaporodási lehetőségeket. A száraz felszínt nem szeretik.

Védekezésként alkalmazhatunk a cserepek tetején egy-két cm homoktakarást. Az apró homokszemek között nem tud a felszínre jönni az ugróvillás. Természetesen a folpakkos takarás is jó, de nem annyira esztétikus. A folpackkos takarás alá érdemes rovarölős beöntözést is alkalmazni, így nem lengi át a szoba levegőjét a növényvédőszerek nem éppen parfümös illata.

Természetesen a tavaszi talajcsere is jó megoldás, de addig is ki kell bírni valahogy. Az átültetéskor a gyökereket le kell mosni! A cserepet, a tartóedényt is alaposan ki kell mosni, törölni, hogy ne maradjon benne egyetlen pete sem.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)