Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kardamom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. december 25. 14:00
A kardamom
Antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag fűszer

Fotó: Pixabay.com

Gyakran találkozunk vele a karácsonyi fűszerkeverékekben, de már a termését is megvásárolhatjuk. A kardamom antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag. A kardamomban található mangán például fokozza a salakanyagok eltávolításáért felelős enzimek termelődését.

A kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív fűszere, ugyanis serkenti a szívizomműködést. A kardamom fokozza a vizeletkiválasztást, így csökkenti a vérnyomást. A fűszerben antibakteriális hatóanyagok is vannak, ezért a húgyúti- és légúti fertőzések természetes gyógyítója is lehet. A kardamomból készült tea, illetve a kardamommal fűszerezett ételek rendszeres fogyasztása enyhítheti a köhögést, a nehézlégzést.

A kardamom számos emésztési zavarra is megoldást jelenthet, így a székrekedésre, a túlzott savképződésre és a gyomorégésre. Kiváló szélhajtó, és az epetermelődést is serkenti.

Leginkább sütemények, különösen a mézeskalács fűszereként ismerjük. E mellett jól harmonizál a hús-, és szárnyas- és halételekkel, de a tejesalapú desszertek pudingok és a befőttek különös fűszere is lehet

 

Karácsonyi mézes

  • 25 dkg méz
  • 12.5 dkg vaj vagy margarin
  • 12.5 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 50 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál víz
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál kardamom
  • A cukormázhoz:
  • 1 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csipet só

A vajat, a mézet és a cukrot felmelegítjük, és langyosra hűtjük. Belekeverjük a tojást, a vizet, és hozzáadjuk a lisztet, a fűszereket és a szódabikarbónát. Jól összedolgozzuk és egy napig hűtőszekrényben állni hagyjuk. (Egész puha, amikor összeállítjuk, de másnapra megkeményedik.) Másnap lisztezett gyúrótáblán max. fél cm vastagra kinyújtjuk, késsel vagy kiszúró formákkal kivágjuk belőle a süteményeket. Sütőpapírral borított vagy kivajazott tepsire, egymástól kis távolságra rakjuk. Az előmelegített sütőben közepes lángon kisütjük. 

Díszítés: egy tojásfehérjét keményre felverünk, amikor majdnem kész, hozzáadunk 20 dkg porcukrot. Így verjük tovább még egy kicsit. Egész sűrű lesz. Teszünk bele egy csipet sót, hogy ne túl gyorsan keményedjen meg. Egy nejlonzacskó sarkára egy nagyon kicsi lyukat vágunk. A mázat a félig visszatűrt zacskóba töltjük, aztán kiegyengetjük, begumizzuk. Így kényelmesen lehet kinyomni belőle az anyagot.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)