Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Télen kell felkészülni a tavaszi kertészkedésre!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. december 25. 13:00
Télen kell felkészülni a tavaszi kertészkedésre!
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Az elmúlt év sok gondot okozott a kertjeinkben. A baj forrása elsősorban a meleg és száraz nyár volt, amely a növényeink mellett minket is próbára tett. Természetesen volt már, és lesz még ilyen nyarunk, de arra kell törekednünk, hogy az időjárás rossz hatásait minél jobban tompítsuk.

Ez több módon is lehetséges. Megfelelő növényfajták kiválasztásával, az agrotechnikai lehetőségek optimális kihasználásával, illetve a talaj és helyismeret birtokában a kert megfelelő kihasználásával.

Az esővízből is minél többet próbáljunk meg az esőmentes napokra átmenteni, hordókba, tartályokba. Télen ezekre a kihívásokra nyugodt körülmények között fel lehet készülni, így nem kell majd akkor kapkodni, amikor a bajok csőstül érik el a kertünket.  

A szerszámainkat, gépeinket most vigyük szakemberhez, mert ilyenkor nekik is több idejük van a javításra. Tavasszal nagyon sokan megrohanják a szervizeket, a vállalási idő ezért igen megnyúlik. Ne tegyük ki magunkat ilyen gondnak!

Jönnek a komolyabb fagyok. Még egyszer ellenőrizzük a kerti csapokat és a szivattyúkat, hogy megtörtént-e a víztelenítésük.

A beraktározott terményeket vizsgáljuk át, legalább havonta, hogy a raktározás alatt ne károsítsák esetlegesen kártevők és kórokozók azokat.

A telet használjuk fel egy kis fizikai és szellemi feltöltődésre, melyben a karácsonyi ünnepek adjanak mindenkinek kellő lelki feltöltődést. Szerencsés, vidám, mosollyal teli, boldog új esztendőt kívánok minden Olvasónak!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)