Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyömbér

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. december 04. 14:00
A gyömbér
Nagyon jó hatással van a szívre

Fotó: pixabay.com

A gyömbér egy természetes gyógynövény, amelyet fűszerként világszerte használnak. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha a gyökeret fogyasztjuk, csak nagyon vékonyan hámozzuk meg, de az is elég, ha csupán erősen megmossuk, és kicsit megdörzsöljük.

A gyömbér gazdag forrása az A-, C-, E- és a komplex B-vitaminnak, ezenkívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz.

Mivel sok káliumot tartalmaz, nagyon jó hatással van a szívre, a benne lévő mangán pedig védelmet nyújt a szív és az erek számára is.

Nagy segítség lehet a felkavarodott gyomor megnyugtatásában, ráadásul ellazítja az emésztőrendszer izmait is, megelőzve ezzel a felpuffadást.

Megfázás és influenza kezelésénél is segítségégünkre van.

A gyömbér hatóanyagai természetes gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók. Ezért is alkalmazzák menstruációs fájdalmak enyhítésére, az ízületi gyulladás, a reuma vagy a térd degeneratív ízületi gyulladása okozta fájdalom kezelésére. Enyhíteni lehet vele a migrénes fájdalmakat is.

A Michigan-i Egyetem rákközpontjában végzett kutatás bebizonyította, hogy az őrölt gyömbér sejthalált idéz elő a petefészek rákos sejtjeiben. Egy másik kísérlet során megfigyelték, hogy a gyömbér lelassítja a végbélrák sejtjeinek növekedését, így nagyban segít lassítani a végbélrák folyamatát, illetve megelőzni azt. A növény más ráktípus, így a tüdő-, mell-, bőr-, prosztata- és hasnyálmirigyrák sejtjeivel is hatékonyan felveszi a harcot.

 A gyömbér gyógyító hatásait élvezhetjük a friss vagy a szárított, őrölt gyömbér által, de fogyaszthatjuk a növényt ivólé vagy olaj formájában is.

 

Gyömbéres sárgarépaleves

  • 70 dkg sárgarépa
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 1,5 liter zöldség alaplé
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál currypor  
  • só, őrölt bors
  • 1 citrom reszelt héja
  • 150 g tejföl

 

A hagymákat és a répákat megtisztítjuk, feldaraboljuk. A felmelegített olajon pár percig pároljuk őket, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért, a curryt is. Felöntjük 1,5 liter alaplével, majd belereszeljük a citromhéjat. Addig főzzük, amíg a répa megpuhul.

Kihűtjük, majd leturmixoljuk a levest.

Tálalás előtt felmelegítjük, tejföllel kínáljuk.

 

  • Energia:     951 kcal
  • Fehérje:    11,6 g
  • Zsír:       54,7 g
  • Szénhidrát: 84,1 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)