A gyömbér egy természetes gyógynövény, amelyet fűszerként világszerte használnak. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha a gyökeret fogyasztjuk, csak nagyon vékonyan hámozzuk meg, de az is elég, ha csupán erősen megmossuk, és kicsit megdörzsöljük.
A gyömbér gazdag forrása az A-, C-, E- és a komplex B-vitaminnak, ezenkívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz.
Mivel sok káliumot tartalmaz, nagyon jó hatással van a szívre, a benne lévő mangán pedig védelmet nyújt a szív és az erek számára is.
Nagy segítség lehet a felkavarodott gyomor megnyugtatásában, ráadásul ellazítja az emésztőrendszer izmait is, megelőzve ezzel a felpuffadást.
Megfázás és influenza kezelésénél is segítségégünkre van.
A gyömbér hatóanyagai természetes gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók. Ezért is alkalmazzák menstruációs fájdalmak enyhítésére, az ízületi gyulladás, a reuma vagy a térd degeneratív ízületi gyulladása okozta fájdalom kezelésére. Enyhíteni lehet vele a migrénes fájdalmakat is.
A Michigan-i Egyetem rákközpontjában végzett kutatás bebizonyította, hogy az őrölt gyömbér sejthalált idéz elő a petefészek rákos sejtjeiben. Egy másik kísérlet során megfigyelték, hogy a gyömbér lelassítja a végbélrák sejtjeinek növekedését, így nagyban segít lassítani a végbélrák folyamatát, illetve megelőzni azt. A növény más ráktípus, így a tüdő-, mell-, bőr-, prosztata- és hasnyálmirigyrák sejtjeivel is hatékonyan felveszi a harcot.
A gyömbér gyógyító hatásait élvezhetjük a friss vagy a szárított, őrölt gyömbér által, de fogyaszthatjuk a növényt ivólé vagy olaj formájában is.
Gyömbéres sárgarépaleves
- 70 dkg sárgarépa
- 2 db közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 1,5 liter zöldség alaplé
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál currypor
- só, őrölt bors
- 1 citrom reszelt héja
- 150 g tejföl
A hagymákat és a répákat megtisztítjuk, feldaraboljuk. A felmelegített olajon pár percig pároljuk őket, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért, a curryt is. Felöntjük 1,5 liter alaplével, majd belereszeljük a citromhéjat. Addig főzzük, amíg a répa megpuhul.
Kihűtjük, majd leturmixoljuk a levest.
Tálalás előtt felmelegítjük, tejföllel kínáljuk.
- Energia: 951 kcal
- Fehérje: 11,6 g
- Zsír: 54,7 g
- Szénhidrát: 84,1 g
Egészségükre!