Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tofu

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. november 13. 14:00
A tofu
Energiaszegény, koleszterinmentes fehérjeforrás

Fotó: Splendidtable.org

A tofu a kínai konyha alapvető élelmiszere, de része a japán, a koreai és a délkelet-ázsiai országok konyhájának is.

Ez a szójából készült termék alapvetően íztelen és szagtalan, de jól átveszi egyéb élelmiszerek és fűszernövények ízét, ezért édes és fűszeres ételek elkészítésére egyaránt alkalmas. A gyártása során alkalmazott hő hatására elbomlik a szójababban lévő emésztést gátló enzim és minden ízrontó alkotórész. Természetesen nemcsak nyers, hanem ízesített és füstölt formában is készítik. Állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet.

Energiaszegény, koleszterinmentes fehérjeforrás. A tofu ásványi anyagokban igen gazdag. Vas-, foszfor-, kálium-, kalcium-, nátriumtartalma kiemelendő. B-vitamin-tartalma is jelentős. Mivel nem tartalmaz szacharózt, laktózt, glükózt, tejfehérjét, glutént, konyhasót, a legtöbb diétába kiválóan beilleszthető.

 

Tofus pizza

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 nagy csipet cukor
  • 150 ml víz
  • 1/2 kávéskanál oregánó
  • 1db paradicsom
  • 10 dkg kukorica
  • sűrített paradicsom
  • 15-20 dkg tofu

 

Elkészítés:

A lisztet és a sót összekeverjük. A vizet meglangyosítjuk. Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukrozott vízben. A lisztet az élesztővel, az olajjal és a langyos vízzel jól nyújtható tésztává gyúrjuk. A kinyújtott tésztát olajjal kikent tepsibe tesszük. Villával néhány helyen megszurkáljuk, és előmelegített sütőben kb. 10 percig elősütjük.

A sűrített paradicsomot ízesítjük az oregánóval. Ezzel kenjük meg az elősütött tésztaalapot. Rárakjuk a tofut és a kukoricát, majd visszatoljuk a sütőbe. Addig sütjük, amíg a tofu a tetején rózsaszínű lesz.

 

  • Energia:   1972 kcal
  • Fehérje:     50 g
  • Zsír:        45 g
  • Szénhidrát: 249 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)