Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Itt az idő a gyümölcsfák ültetésére

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. november 13. 13:00
Itt az idő a gyümölcsfák ültetésére
Az őszibarack a meszes, homokos talajt szereti

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Gyönyörű idő van a gyümölcsfák és egyéb gyümölcstermő növények ültetésére. Természetesen az útban lévő fás szárú növények átültetésének is itt az ideje.

Hogy mekkora növény alkalmas még az átültetésre, azt a helye, a fajtája és a nagysága határozza meg. Érdemes kikérni szakemberek véleményét.

A gyümölcsfák ültetésére az őszi időszak a jobb, mert a frissen kiszedett növények hamarabb kerülnek eredeti helyükre, és biztosabb a gyökeresedésük.

Az ültetésre az őszibarack a legérzékenyebb. Sok közülük nem marad meg, nem indul meg. Nagyon fontos ezeknél a csemetéknél a gyökerek iszapolása; érzékenyek a télen előforduló aszályra is. Több tél már bizonyította, hogy alkalmanként ilyenkor is meg kell öntözni a fákat, hogy a talaj-gyökér kapcsolat erős maradjon. Az őszibarack a meszes, homokos talajt szereti és igényli. 

A többi gyümölcsfajta nem annyira érzékeny, de az alapos munkát meghálálják. A cseresznyecsemeték okoznak némi gondot. A gyorsan nővő fa csúcshajtását sokan visszavágják, amire a növény úgy reagál, hogy a korona szabálytalanná válik, besűrűsödik, és idő előtt tönkre megy, elöregszik.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)