Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A bulgur

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. október 30. 14:00
A bulgur
Támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét

Fotó: pixabay.com

A bulgur nem más, mint hántolt, előfőzött, szárított és őrölt durumbúzaszem (keleten gyakran még ma is a napon szárítják). Különböző méretben kapható, vannak rizsméretűek és egészen apróra őrölt verziók is.

A bulgur és a rizs kalóriatartalma körülbelül ugyanannyi, azonban a bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Különösen magas az E-vitamin-tartalma. A többi gabonához hasonlóan B1-, B2-, B6-vitaminokhoz is hozzájutunk a fogyasztásával, így támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működését.

A bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban és vasban gazdag köretalternatíva. Magas rosttartalma gondoskodik (elegendő folyadék fogyasztás mellett) az anyagcserénk optimalizálásáról és a belek egészségének megőrzéséről.

Kedvező vércukoremelő tulajdonsága miatt cukorbetegek diétájához is nagyon ajánlott.

Adhatjuk a nagyobb szemű változatot rizs helyett köretként is, de mivel a bulgur remekül átveszi az ízeket, érdemes inkább zöldségekkel variálni. Édességként is elkészíthető, tejjel és vaníliával, citromhéjjal, kevés cukorral felfőzve.

 

Gombás bulgur paradicsommal és sajttal

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 1 evőkanál olaj
  • egy csészényi (kb. 13 dkg) bulgur
  • 25 dkg gomba
  • 2 kis db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg füstölt szalonna
  • 1 teáskanál sómentes ételízesítő
  • 0,5 csokor petrezselyemzöld
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 5 dkg sajt
  • 2 dl víz
  • só, bors ízlés szerint

Az olajon megdinszteljük az egyik apróra vágott vöröshagymát és fokhagymagerezdet. Hozzáadjuk a bulgurt, és felöntjük másfél csésze forró vízzel, majd beleszórjuk a sómentes ételízesítőt, valamint kevés sót. Fedő alatt nagyon kis lángon puhára főzzük.

Egy serpenyőben kiolvasztjuk az apróra vágott szalonnát. Ezen pároljuk meg a másik fej apróra vágott hagymát és fokhagymagerezdet.

Közben a megtisztított gombát vékony szeletekre vágjuk, és erős tűzön, állandó keverés mellett pár percig együtt pirítjuk a serpenyőben a hagymával. Sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, belekeverjük a sűrített paradicsompürét és a megpuhult bulgurt.

Rászórjuk a reszelt sajtot, és pár percre betesszük az előmelegített sütőbe, csak addig, amíg a sajt ráolvad.

  • Energia:     1033 kcal
  • Fehérje:     46,4 g
  • Zsír:        46,1 g
  • Szénhidrát: 127,6 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)