A cékla a téli és a kora tavaszi időszak egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrása. Vitaminjai közül kiemelendő a B2-, B1-, C-vitamin, valamint tartalmaz biotint és folsavat is. Kisebb mennyiségben A- és E-vitamin is van benne.
Az ásványi anyagok közül leginkább káliumban és magnéziumban gazdag, de említésre méltó a cink-, vas-, mangán- és szeléntartalma is. Színanyagai és vitaminjai révén a cékla antioxidánshatású.
Szervezetünkben a nap 24 órájában a kémiai folyamatok során folyamatosan keletkeznek szabadgyökök. A szabadgyökök olyan molekulák, amelyek számos létfontosságú anyaggal reakcióba lépve súlyosan károsíthatják a sejtek szerkezetét és funkcióit. Ezt oxidatív stressznek nevezzük. A szervezetünk bizonyos mértékig képes védekezni ezen káros hatások ellen. Ezt a védekező munkát segíti, ha a táplálékkal sok antioxidánshatású anyagot fogyasztunk. Az antioxidánsvédelem sok összetevőből áll: A-,C-, E-, K-vitamin, béta-karotin, szelén, réz, cink, fenolok, flavonoidok stb.
A cékla bővelkedik ezekben. Élelmi rostjai főleg vízben oldódó rostokból állnak, amik elősegítik a jó bélműködést. A cékla kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő. A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát is. A népi gyógyászatban a bőr gyulladásai, bőrkiütések, mitesszerek, pattanások és a hajas fejbőrre korpásodás ellen is használták.
Fűszeres sült cékla
Hozzávalók:
- 1 kg cékla
- 2 közepes db sárgarépa
- 2 közepes db alma
- 4 evőkanál olaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- bazsalikom ízlés szerint
- ízlés szerint oregánó, egyéb mediterrán fűszerek: kakukkfű, rozmaring
- 4 evőkanál balzsamecet
Elkészítés
A céklát meghámozzuk és felkockázzuk. A sárgarépát megpucoljuk, és vastagabb karikákra vágjuk. Az almát hámozatlanul nyolcfelé vágjuk, a magházát eltávolítjuk. Egy közepes tepsit kiolajozunk, majd beleszórjuk a feldarabolt zöldségeket, és az almát. Megszórjuk a fűszerekkel, és összeforgatjuk az olajjal. A tepsit fóliával letakarjuk, és forró sütőben legalább egy órán át sütjük, míg a cékla megpuhul. Ha elkészült, balzsamecettel meglocsoljuk, és összeforgatjuk. Fűszeres vagy grillezett húsokhoz köretnek kínáljuk.
- Energia: 975 kcal
- Fehérje: 13 g
- Zsír: 50 g
- Szénhidrát: 105 g
Egészségükre!