Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A cékla

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2022. október 02. 14:00
A cékla
Színanyagai és vitaminjai révén antioxidánshatású

Fotó: Pixabay.com

A cékla a téli és a kora tavaszi időszak egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrása. Vitaminjai közül kiemelendő a B2-, B1-, C-vitamin, valamint tartalmaz biotint és folsavat is. Kisebb mennyiségben A- és E-vitamin is van benne.

Az ásványi anyagok közül leginkább káliumban és magnéziumban gazdag, de említésre méltó a cink-, vas-, mangán- és szeléntartalma is. Színanyagai és vitaminjai révén a cékla antioxidánshatású.

Szervezetünkben a nap 24 órájában a kémiai folyamatok során folyamatosan keletkeznek szabadgyökök. A szabadgyökök olyan molekulák, amelyek számos létfontosságú anyaggal reakcióba lépve súlyosan károsíthatják a sejtek szerkezetét és funkcióit. Ezt oxidatív stressznek nevezzük. A szervezetünk bizonyos mértékig képes védekezni ezen káros hatások ellen. Ezt a védekező munkát segíti, ha a táplálékkal sok antioxidánshatású anyagot fogyasztunk. Az antioxidánsvédelem sok összetevőből áll: A-,C-, E-, K-vitamin, béta-karotin, szelén, réz, cink, fenolok, flavonoidok stb.

A cékla bővelkedik ezekben. Élelmi rostjai főleg vízben oldódó rostokból állnak, amik elősegítik a jó bélműködést. A cékla kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő. A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát is. A népi gyógyászatban a bőr gyulladásai, bőrkiütések, mitesszerek, pattanások és a hajas fejbőrre korpásodás ellen is használták.

Fotó: Pixabay.com

Fűszeres sült cékla

Hozzávalók:

  • 1 kg cékla
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 2 közepes db alma
  • 4 evőkanál olaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • bazsalikom ízlés szerint
  • ízlés szerint oregánó, egyéb mediterrán fűszerek: kakukkfű, rozmaring
  • 4 evőkanál balzsamecet

 Elkészítés

A céklát meghámozzuk és felkockázzuk. A sárgarépát megpucoljuk, és vastagabb karikákra vágjuk. Az almát hámozatlanul nyolcfelé vágjuk, a magházát eltávolítjuk. Egy közepes tepsit kiolajozunk, majd beleszórjuk a feldarabolt zöldségeket, és az almát. Megszórjuk a fűszerekkel, és összeforgatjuk az olajjal. A tepsit fóliával letakarjuk, és forró sütőben legalább egy órán át sütjük, míg a cékla megpuhul. Ha elkészült, balzsamecettel meglocsoljuk, és összeforgatjuk. Fűszeres vagy grillezett húsokhoz köretnek kínáljuk.

  • Energia: 975 kcal
  • Fehérje: 13 g
  • Zsír: 50 g
  • Szénhidrát: 105 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)