Fotó: pixabay.com
Az ókori görögöknél nagy tisztelete volt a zellernek. A ma ismert, nagy, húsos, lédús, egyenes szárú zeller a késői XVIII. században jelent meg, de az európai konyhákban csak a XIX. században vált igazán ismertté.
A zellert magas vitamintartalma (A, B1, B2, B6, C, E) és ásványi anyagai (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) különösen értékessé teszik. Az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét. Javítja az emésztést, serkenti a veseműködést. A zeller – a petrezselyemmel együtt – azon fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak.
A levele C-vitamint, illóolajat és flavonoidokat is tartalmaz. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. Levele és gyökere egyaránt fogyasztható. Elkészíthetjük önálló fogásként vagy húsételek remek kiegészítőjeként, köret gyanánt, nyersen salátákhoz, de kiváló fűszerei a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak is.
Rakott zeller
Hozzávalók:
- 4-5 db közepes zeller
- 7 db tojás
- 20 dkg kolbász
- 250 g tejföl
- 15 dkg trappista sajt
- só ízlés szerint
Elkészítés
Meghámozzuk a zellereket, és kb.1 cm vastagra szeleteljük. Kevés vízzel puhára pároljuk. A főtt tojásokat tojásszeletelővel feldaraboljuk, a kolbászokat közepes vastagságú szeletekre vágjuk. Egy tepsiben sorban elkezdjük pakolni zellerszeletek, amiket megsózunk, majd jön tojás, rá a kolbász és a tetejére a zeller, amit szintén megsózunk. Ha ez megvan, akkor jól megkenjük a tetejét tejföllel, és megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, amíg a sajt megbarnul a tetején.
- Energia: 3012 kcal
- Fehérje: 152,4 g
- Zsír: 220,8 g
- Szénhidrát: 108 g
Jó étvágyat!