Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Itt a szemzés ideje!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. augusztus 14. 13:00
Itt a szemzés ideje!
Minden gyümölcsfát tovább lehet szaporítani

Fotó: szolo.blog.hu

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Oltakozzunk! Sokszor elhangzott az utóbbi időkben ez a felszólítás. Ezúttal nem a vírus elleni oltásra gondolok, hanem a fák és a cserjék kertészeti oltására, vagyis a szemzésre, mert annak most jött el az ideje!

Többen szeretnék átmenteni a kedvenc gyümölcsüket, tovább éltetni a vénülő, betegeskedő fáikat. Az idősebb fáknak sarjai nőnek, akár a fa tövén, akár távolabb a törzstől. Ezek kiváló lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy a még eleven hajtásokról megifjítsuk gyümölcsfáinkat.

A szemzés igen egyszerű oltási eljárás. Egy „T” alakú bevágás ejtése után, a vágás mentén, az ág héjat felfejtjük, és ebbe a résbe illesztjük be a kiválasztott hajtásról leszelt szemet. A „T” alakú metszést a gyökérnyakba vagy kicsivel feljebb ejtsük meg. Javaslom, a szemzés előtt két-három nappal alaposan öntözzük meg a növényt, hogy a héját és a szemet könnyebben tudjuk kezelni, metszeni.

Nem kell félni ettől az akciótól, hiszen ez az eljárás többezer éves. Minden gyümölcsfát tovább lehet szaporítani. Az öreg gyümölcsfajtákat így tudjuk megőrizni, és továbbra is a saját szolgálatunkba állítani.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)