Fotó: pixabay.com
Már i.e. 400-ban, Hippokratész korában is említik jótékony hatását. A szeder rengeteg egészségügyi előnnyel jár az emésztés javításától a bőr kollagénképződésének elősegítésén át, a rákmegelőzési tulajdonságával bezárólag.
A szeder sok ásványi anyagot tartalmaz. Kálium, kalcium, magnézium, foszfor, réz, vas és mangán is van benne, ezek pedig a vírusok és baktériumok ellen hatnak. Mivel vitaminokban is gazdag, tartalmaz A-, B1-, B6- és C-vitamint, így erősíti a szervezetet. Dúskál az antioxidáns flavonoidokban, így kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatású. Gazdag rostokban is, ezek az emésztésre gyakorolnak jótékony hatást.
Kellemes savanykás ízének köszönhetően, szinte bármi készíthető belőle, a levestől kezdve a tortáig. Bár a legjobb nyersen fogyasztani, kiváló szörp, dzsem, lekvár, befőtt formában is.
Szedres pohárkrém
Hozzávalók:
- 80 dkg friss szeder
- 50 dkg tehéntúró
- 300 ml habtejszín
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál porcukor
- 4 evőkanál méz
Elkészítés: A habtejszínt kemény habbá verjük. Egy másik tálban elkeverjük a túrót a vaníliás és a porcukorral. Végül óvatosan vegyítjük a tejszínhabbal. A megmosott szederre mézet csurgatunk, villával enyhén megnyomkodjuk, majd poharakba rétegezzük a gyümölcsöt és a túrókrémet. Hűtve tálaljuk.
- Energia: 2436 kcal
- Fehérje: 97,2 g
- Zsír: 131,4 g
- Szénhidrát: 228 g
Egészségükre!