Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A málenkij robotra elhurcoltak hazatérésére emlékeztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. július 17. 13:00
A málenkij robotra elhurcoltak hazatérésére emlékeztek Gyulán
A németvárosi templomban hálaadó szentmisét tartottak

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A málenkij robotra elhurcoltak hazatérésének 74. évfordulójára emlékeztek július 17-én a németvárosi Szent József-templomban.

A megemlékezés hálaadó szentmisével kezdődött, amelyet Kovács Péter esperesplébános celebrált, majd Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Kiemelte: emlékezni és hálát adni gyűltek össze a templomban. Tudják, hogy a múltat már sem jóvátenni, sem szőnyeg alá söpörni nem lehet, mégis hálával tartoznak Istennek azért, hogy őseiket, akik elhurcoltak a robotmunkára, hazavezérelte.

A folytatásban Berndt Richárd olvasott fel részleteket egy túlélő naplójából, majd Görgényi Ernő polgármester mondott emlékbeszédet.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A városvezető hangsúlyozta: 1945. január 10-én egy 53 marhavagonból álló szerelvény indult el Gyuláról a donyec-medencei szénbányák felé. A kocsikba 1500 embert, közülük 550-en voltak gyulaiak.

Mint mondta, még ma is hálásan emlékezünk a gyulaiak hazatérésére, de nem felhőtlen az öröm, hiszen az 550 főből 64-en sosem látták viszont szülőföldjüket, akik pedig hazatértek életre szóló testi és lelki sérüléseket szereztek. A betegek és gyengélkedők egy része már 1945 őszén hazajutott, de a legtöbb gyulai 1948. július 17-én ért haza, a németvárosiak azóta tartanak minden évben hálaadó szentmisét.

Görgényi Ernő hozzátette: az 550 nem egy puszta szám vagy névsor, hanem 550 emberi sorsról van szó, olyan emberekről, akik nem tudták, hogy mi lesz velük, akiknek fogalmuk sem volt, hogy hazatérhetnek-e valaha a szeretteikhez, illetve szó van több ezer gyulai polgárról, akiknek rokona, barátja volt azon a vonaton. Az itthon maradtak ugyanabban a bizonytalanságban élték életüket, mint azok, akiket elhurcoltak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A polgármester köszönetet mondott Kovács Lajosné Murvai Zsuzsannának, a K. Schriffert Hagyományőrző Kör elnökének, aki tíz évvel ezelőtt jelentette meg a Málenkij robot – Az orosz bányákba deportált gyulaiak emlékére című könyvet, amelyben adatok, illetve interjúk olvashatók a túlélőkkel, ezek pedig ma már nem lennének összegyűjthetők.

– Senki se gondolja azt, hogy az emberiség többé bizonyosan nem követi el azokat a bűnöket, amelyeket ma minden épeszű és ép erkölcsi érzékű ember elítél – fogalmazott a városvezető. Mint mondta, a tavalyi megemlékezésen még senki sem tudta volna elképzelni, hogy hamarosan véres háború dúl majd a szomszédunkban, éppen azon a vidéken, ahol annak idején a gyulai németek is kényszermunkát végeztek.

A beszéd után a jelenlévők megkoszorúzták a Málenkij robot emlékművet, majd a német klubba invitáltak mindenkit.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)