Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Dr. Libor János-díjban részesült Pocsay Gábor, Hermanné Száraz Magdolna és Szitás Mária

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. június 29. 19:16
Dr. Libor János-díjban részesült Pocsay Gábor, Hermanné Száraz Magdolna és Szitás Mária
Semmelweis-nap alkalmából adtak át elismeréseket a gyulai Pándy Kálmán tagkórházban

Dr. Libor János-díjat vehetett át Pocsay Gábor belgyógyász-endokrinológus szakorvos, a gyulai I. számú belgyógyászati osztály nyugalmazott osztályvezető főorvosa, valamint két szakdolgozó, Hermanné Száraz Magdolna és Szitás Mária június 29-én a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának Semmelweis-nap alkalmából rendezett ünnepségén, ahol Kórházért kitüntetéseket, kinevezéseket és dicséreteket is kiosztottak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Becsei László főigazgató főorvos beszédében felidézte: 1992 óta ünneplik a magyar egészségügy napját július elsején, Semmelweis Ignác születésnapján, amely 2011 óta munkaszüneti nap az egészségügyben dolgozók számára. Elmondta: 2013-ban az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította az orvos gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek egyes dokumentumait, amelyek 1847 és 1861 között nyomtatásban jelentek meg. 

A főigazgató főorvos úgy vélte, az elmúlt években történt béremelések hatására az orvosi és ápolói hivatás „lassan visszanyeri rangját”. Emlékeztetett: az orvosok bére 2023 januárjáig három lépcsőben emelkedik. Ezt a szakdolgozói béreknek is követniük kell – tette hozzá.

Sárosi Tamás megyei tiszti főorvos kifejtette: a koronavírus-járvány az egészségügyben dolgozók mellett az államigazgatásban dolgozók számára is nagy terhet jelentett. Kijelentette: a két ágazat összehangolt együttműködésének is köszönhető, hogy a megyék közül Békésben a legalacsonyabb az egy főre jutó koronavírus-esetszám, és a beadott oltások számát tekintve is jól szerepelt a térség.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kovács József országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: Magyarország „jól vizsgázott” a koronavírus-járvány idején, ami az egészségügyi dolgozók áldozatos munkája mellett a Pintér Sándor vezette, pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzsnek is köszönhető.

Hangsúlyozta, az orvosi bérfejlesztés után az ápolói bérek rendezésére is szükség van. Hozzátette, ezen a területen a leginkább jelentős a munkaerőhiány.

Kitért arra is, hogy az egészségügyi finanszírozási rendszert „át kell szabni” annak érdekében, hogy megszűnjenek az aránytalanságok.

Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere aláhúzta: a 2018-ban Kiss Tamásné önkormányzati képviselő kezdeményezésére alapított Dr. Libor János-díjjal az önkormányzat szerette volna kifejezni az egészségügyben példaértékű munkát végző orvosok és szakdolgozók iránt érzett tiszteletet, megbecsülést. Az elismerést a Gyulán legalább tíz éve dolgozó, az egészségügy területén magas színvonalú munkát végző, szakmailag és emberileg is feddhetetlen orvosok és szakdolgozók kaphatják meg Semmelweis-nap alkalmából.

A településvezető felidézte: a díj névadója, Libor János főorvos többek között megteremtette a gasztroenterológiai betegek ellátásnak feltételeit, és megszervezte a sürgősségi endoszkópiát Gyulán, életpályája példaként szolgál az egészségügyben dolgozók számára.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A magyar egészségügy napja alkalmából Dr. Libor János-díjban részesült: Pocsay Gábor, Hermanné Száraz Magdolna és Szitás Mária.

Pocsay Gábor 1970-től öt évtizeden át, nyugdíjba vonulásáig dolgozott a gyulai kórház I. számú belgyógyászati osztályán. Békés megyében elsőként indította el az endokrin- és diabetesz-szakrendelést, vezetésével az I. számú belgyógyászati osztályon endokrinrészleget alakítottak ki, amely regionális centrummá vált. Szakmai érdeklődése kiterjedt a pajzsmirigybetegek ellátására is, a hyperthyreosis kezelésében munkacsoportjával figyelemre méltó eredményeket ért el. 1999-ben elkezdték a differenciált pajzsmirigy carcinomás betegek kezelését, gondozását. Orvosi hivatását megszakítva 1990–1994 között Gyula város polgármestereként szolgálta a város fejlődését és lakosságát – áll a laudációban. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Hermanné Száraz Magdolna az egészségügyi szakiskola elvégzése, 1983 után került a gyulai kórház általános sebészeti osztályára általános ápolóként és asszisztensként. Később műtős szakasszisztensi végzettséget, majd egészségügyi szakoktató szakon főiskolai diplomát szerzett. 2013-ban az általános sebészeti műtő csoportvezetőjeként megbízást kapott az úgynevezett lágyrészmátrix irányítására. Munkájának elismeréseként 2017-ben a központi műtő vezető műtősasszisztensévé nevezték ki – hangzott el a méltatásban.

Szitás Mária 2009-ben helyezkedett el a gyulai kórház baleseti sebészeti osztályán segédápolóként, majd diplomás ápoló lett. 2015 júniusa óta egyúttal a decubitus team kapcsolattartója, és 2016 januárjától oktatási feladatokat is ellát. Az elmúlt két évben az infektológiai betegellátásban dolgozott – ismertették a laudációban.

Kórházért kitüntetést vehetett át: Wolf Ildikó és Luda-Mészáros Éva.

Wolf Ildikó, a központi laboratórium főorvosa általános orvosi tanulmányai elvégzése után kezdett el dolgozni a gyulai kórházban. Laboratóriumi diagnosztikai tudását folyamatosan fejleszti, szakmai felkészültsége naprakész, kiváló. Szakorvosi feladatai mellett fontosnak tartja a tagkórház klinikusaival és a város háziorvosaival való aktív és folyamatos konzultációt. A mikrobiológiai részleg vezetőjeként elhivatottan segíti a szakvizsgára felkészülők, a laboratóriumi asszisztensek, az analitikusok és a diplomás ápolók tanulmányait – áll a méltatásban.

Luda-Mészáros Éva, a hematológiai osztály vezető ápolója egészségügyi szakközépiskolai tanulmányai befejeztével, 1982-ben helyezkedett el a gyulai kórház I. belgyógyászati osztályán általános ápolóként és általános asszisztensként. 1983-ban felnőtt szakápolói, 1996-ban diabetológiai szakápolói képesítést szerzett. 2001-ben az osztály főnővéri feladatainak ellátására kapott megbízást. 2007-ben egészségtantanárként diplomázott Szegeden, majd aktívan részt vett a diabeteszes betegek és hozzátartozóik edukálásában. Ismereteit folyamatosan bővítette, rendszeresen részt vett diabetológiai tárgyú kongresszusokon, továbbképzéseken. 2020 júliusától a hematológiai osztály főnővéri feladatait látja el. A mindennapi munka és a gazdálkodás koordinálása mellett aktívan részt vesz a tanulók gyakorlati oktatásában – hangzott el a laudációban.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Főigazgatói dicséretben részesült: Baranyai Csaba, Fülöp Ferenc, az infektológia osztály orvosi munkacsoportja, a központi laboratórium kollektívája, Bakos Zoltánné, Bányainé Bodonyi Katalin, Gyebnárné Szívós Julianna, Jánk Andrea Edit, Kovács Erzsébet, Kukláné Mikó Éva, Lapisné Németh Erzsébet, Ócsainé Madzel Margit, Vincze Ágnes, Szabó Attila és Szappanos Gábor.

A Békés-Help Alapítvány támogatásában részesül munkája elismeréseként: Fehér Viktória, Rafael Enikő Klára és Záluszki Márta.

Főorvosi kinevezés vehetett át: Pacadzisz Diána, Rácz Beatrix és Bordás Levente. Adjunktusi kinevezést kapott: Barta Krisztina, Vágó Angéla, Crai Stefan, Poczik Sándor, Ruzsa György és Takó Csaba.

Az eseményen a tagkórház rendszeres véradóit is köszöntötték. Elismerést vehetett át: Jánkné Gurzó Bianka, Kiss Edit, Keresztesi Dávid, Nagyné Ruzsinszki Éva, Germán Zoltán, Németh Anett, Görgényi Mária, Kmetykó Ágnes, Szilágyi János, Fehér Veronika, Takácsné Petres Margit, Turcsán Krisztina, Kukla Attila, Bordé Zsuzsanna, Nagy Attila Imréné, Polgár Gabriella, Farkashalmi Ilona, Szatmáriné Schall Anikó, Koléner Rozália Hajnalka, Köröminé Janis Veronika, Béládi Ilona, Baráth Pál, Németi József, Lovász Jánosné, Szabó Péter és Pomázi Ferenc.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)