Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Művészetterápia édesanyáknak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. június 29. 18:30
Művészetterápia édesanyáknak
Feketéné Kovács Judit foglalkozásain az anyaság nehézségeiről is őszintén lehet beszélni

A művészet eszköz arra, hogy belső tartalmakat tegyünk megfoghatóvá – foglalta össze a művészetterápia lényegét Feketéné Kovács Judit mentálhigiénés szakember, művészetterapeuta, a gyulai AnyaTérkép Művészetterápiás Műhely alapítója, akit a perinatális, azaz a születés körüli időszakban felmerülő problémákkal kereshetnek fel az édesanyák.

feketéné kovács judit

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elmondta: a Magyarországon még nem megszokott módszer lényege, hogy egy-egy témát művészeti eszközökkel dolgoznak fel. Hozzátette, ő maga a képzőművészetet, az irodalmat, a mozgást és a zenét hívja segítségül a terápiás csoportfoglalkozásokon.

– Nincs szükség semmilyen művészeti tudásra ahhoz, hogy valaki részt vehessen ezeken – mutatott rá. Hozzátette: a résztvevők által készített alkotásokon tudat alatti tartalmak jelennek meg, a hangsúly tehát nem az esztétikumon van, hanem a szabad alkotáson.

A szakember kiemelte: a művészetterápiás módszerekkel megfoghatóvá tett belső tartalmakhoz sokkal könnyebb valamilyen módon viszonyulni. Hangsúlyozta: a résztvevők mindig a csoporttársuk alkotásáról beszélnek, sosem a személyről.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– A művészetterapeuta feladata, hogy folyamatosan fenntartsa a biztonságos kereteket a foglalkozásokon. A csoporttitok mellett fontos szabály, hogy soha nem ítélkezünk, nem próbálunk meg tanácsot adni, megoldani a másik problémáját – fejtette ki.
Mint ismertette, a csoportjaiba járó édesanyák úgy jutnak énidőhöz, hogy közben nem kell külön lenniük a gyermeküktől, hiszen őt is elvihetik a foglalkozásokra.

Mint megtudtuk, a tematika az aktuális csoport igényeihez igazodik, de vannak olyan fix témák, amelyeket mindenképp érintenek a foglalkozásokon. Ilyen a várandósság, a szülés, a szülésélmény, a gyermekágy és a gyermekágy után megélt nehézségek.

Feketéné Kovács Judit rámutatott, egy-egy élethelyzetnek sokféle nézőpontja van; a másik alkotásának megfigyelésekor minden csoporttag a saját történetét teszi hozzá a témához.

Hozzátette: a csoport akkor válik igazi közösséggé, amikor a résztvevők már őszintén el merik mondani, hogy mit éltek meg. Ez a biztonságos légkör a csoport alapja.

Elérhetőség:

web: anyaterkep.hu
Facebook: anyaterkep
E-mail: info@anyaterkep.hu
Telefon: +36 70 381 6268

https://www.gyulaihirlap.hu/144998-feketene-pr

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)