Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 80 millió forint kormányzati támogatásból korszerűsítik a fűtést a gyulai román iskolában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. május 06. 11:10
80 millió forint kormányzati támogatásból korszerűsítik a fűtést a gyulai román iskolában
Soltész Miklós államtitkár tett látogatást a helyi román közösségnél az MROÖ meghívására

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Mintegy 80 millió forintból végeznek fűtéskorszerűsítést a Miniszterelnökség támogatásából a gyulai Nicolae Bălcescu román gimnázium és általános iskolában – közölte Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki a napokban a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának (MROÖ) meghívására tett látogatást a helyi román közösségnél.

Az államtitkár az iskolában tartott bejáráson elmondta: a tavaly az MROÖ által igényelt támogatáson felül idén további 16 millió forintot biztosítanak a tanintézménynek, ebből 10 millió forintot a színházterem hangrendszerének felújítására, 3-3 milliót pedig energetikai korszerűsítésre és udvari játékok beszerzésére fordítanak. Ezenfelül a Románvárosi Óvoda 10 millió forint támogatást kap, amelyből a tetőteret bővítik és építik majd be.  

Soltész Miklós azt kívánta: nemes, becsületes versengés jellemezze a június 9-i nemzetiségi választás előtti időszakot.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Kozma György, az MROÖ elnöke kiemelte: az elmúlt években sikerült több lépésben felújítaniuk a gyulai román iskolát és más települések nemzetiségi közoktatási intézményeinek épületeit kormányzati támogatásból.

Lapunknak ismertette: a fürdővárosi tanintézmény 80 millió forintos beruházása, amelynek keretében lecserélik a régi kazánokat, május végére fejeződik be.  

Arról is beszámolt, hogy a helyi iskola Generációk Kézfogása Alapítványa 7,5 millió forintból hozna létre játszóteret az intézmény udvarán. A fejlesztésre, a kormányzat 3 millió forintos támogatásán túl, az iskola 2,5 millió forintot, a gyulai önkormányzat 1 millió forintot biztosított, a fennmaradó összeget pedig az alapítvány gyűjtötte össze.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere hangsúlyozta: a fürdővárosban régóta élnek együtt békességben különböző nemzetiségű és vallási felekezetű emberek. Ennek záloga az egymás iránti tisztelet és egymás kultúrájának a megismerése – tette hozzá.

Aláhúzta: az elmúlt öt évben korábban soha nem látott mértékben érkezett a helyi román és német nemzetiség, valamint az egyházak céljaira pénzügyi támogatás. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)