Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Partnerségi megállapodást kötött a Békés Vármegyei Központi Kórház és a kormányhivatal

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. május 03. 11:12
Partnerségi megállapodást kötött a Békés Vármegyei Központi Kórház és a kormányhivatal
Javítanák a lakosság életminőségét

Fotó: Békés Vármegyei Kormányhivatal 

A lakosság életminőségének javítása érdekében partnerségi együttműködést kötött csütörtökön a Békés Vármegyei Központi Kórházzal a vármegyei kormányhivatal – olvasható az intézmény honlapján. 

Takács Árpád főispán a szerződés aláírásakor kifejtette: a megállapodás az egészségnevelést, a szűrőprogramok népszerűsítését szolgálja, és hozzájárulhat a térség demográfiai mutatóinak javításához.

Emlékeztetett: a kormányhivatal 2018-ban indította el a Közös érték az egészség elnevezésű szemléletformáló szűrőprogramját, amely a vármegye mind a 75 településére eljutott. Mint ismertette, a népegészségügyi főosztály munkatársai 698 rendezvényen több mint 8 ezer résztvevő egészségkockázat-becslését végezték el; 1433 alkalommal határérték feletti értékeket mértek, további vizsgálatokra irányították az érintetteket.

Fotó: Békés Vármegyei Kormányhivatal 

Hozzátette: 2019-ben a program új elemmel, az általános iskolai felső tagozatos tanulók ultrahangos pajzsmirigyszűrésével bővült. 11 település 688 diákja vett részt a szűrővizsgálaton, 148 esetben további vizsgálatok elvégzését javasolta a szakorvos.

A főispán kiemelte: idéntől újabb, a mentális egészségfejlesztést szolgáló elemmel egészült ki a program. A kormányhivatalban a közelmúltban megalakult a Békés Vármegyei Egészségfejlesztési és Szűrési Munkacsoport, amely együttműködik a Békés Vármegyei Központi Kórház munkacsoportjával – mondta el. Elsőként Békéscsabán, a Sarkadi járásban és Dél-Békésben szerveznek szűrővizsgálatokat – tudatta.

Becsei László, a vármegyei központi kórház főigazgató főorvosa arról beszélt, hogy Magyarország egészségügyi mutatói a koronavírus-járvány kezdetéig javultak, azonban ez a tendencia kedvezőtlenül változott azóta, és a szervezett szűréseken való részvételi hajlandóság is romlott.

Hangsúlyozta: az Egészséges Magyarország program és a Nemzeti Népegészségügyi Program is a megelőzést szolgálja. Hozzátette: bővíteni szeretnénk a szűrővizsgálatok körét és az együttműködésben résztvevő partnerek számát is.

Fotó: Békés Vármegyei Kormányhivatal 

Rámutatott: Magyarországon továbbra is a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a daganatos megbetegedések számítanak a vezető haláloknak. Szólt arról is, hogy kormányzati támogatással sikerült fejleszteniük az invazív kardiológiai ellátást, és megkezdődött a daganatos betegségek kezelésére használt sugárterápiás gyorsító készülék cseréjének előkészítése is.

Kitért rá, hogy Békés vármegyében nyolc egészségfejlesztési iroda működik, ebből egy az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben, a többi önkormányzati intézményekben. A szűrővizsgálatok biztosításában kiemelt szerep jut a szűrőbuszoknak is.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő jelezte: egyeztetéseket folytat az Egészségben, Békésben! elnevezésű program megvalósítása érdekében az egészségügyi államtitkársággal és az Országos Kórházi Főigazgatósággal.

Elmondta: Magyarországon a születéskor várható élettartam még mindig elmarad az uniós átlagtól. Az életmód 43, a genetikai tényezők 27, a környezeti elemek 19 százalékban, míg az egészségügyi ellátó rendszerek hatásai 11 százalékban befolyásolják a várható élettartamot; a prevenciós és szűrőprogramok azért is rendkívül fontosak, mert a korai felismerés nagyon sok esetben életet menthet – húzta alá.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)