Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - NAK: a gazdák támogatják a vízmegtartó intézkedéseket

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2024. május 08. 11:03
NAK: a gazdák támogatják a vízmegtartó intézkedéseket
Az egyre kiszámíthatatlanabb csapadékeloszlás szükségessé teszi a hatékony vízgazdálkodást a gazdaságok szintjén is

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos felmérésében megkérdezett gazdák csaknem 80 százaléka fontosnak tartja a termőterületi vízmegtartást és az ehhez szükséges lépéseket – közölte a NAK szerdán az MTI-vel.

A NAK falugazdász-hálózata a vízvisszatartásra alkalmas területek termelőit kérdezte meg, akik a természeti-környezeti és műszaki szempontok alapján kijelölt 40 ezer hektár mélyfekvésű területen dolgoznak. Alig egy hónap alatt a csaknem 11 ezer érintettből több mint 10 ezren válaszoltak, ami a NAK szerint azt igazolja, hogy a gazdák szerint is foglalkozni kell az időjárási szélsőségek okozta helyzettel. A beérkezett kérdőívek feldolgozása még tart, de az érdeklődést jelzi, hogy a hatásterületeken kívülről is sokan küldtek visszajelzést – írták.

A közlemény szerint az egyre kiszámíthatatlanabb csapadékeloszlás szükségessé teszi a hatékony vízgazdálkodást a gazdaságok szintjén is. A NAK küldetésének érzi, hogy segítse a tagjait a döntésekben, ezért a felmérés feldolgozását követően országszerte workshopokat szerveznek majd, hogy bemutassák a fenntartható, ökoszisztéma-alapú területi vízgazdálkodás módszereit és a vízvédelmi célú pályázati lehetőségeket. Az agrárkamara több szakmai szervezettel együttműködve ki fog jelölni olyan mintaterületeket is, amelyek segíthetik a jó gyakorlatok kialakítását – tették hozzá.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)