Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A vidéki múzeumok legkülönlegesebb, legértékesebb műtárgyait mutatják be Gyulán is

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2022. május 11. 15:15
A vidéki múzeumok legkülönlegesebb, legértékesebb műtárgyait mutatják be Gyulán is
Már zajlanak a Magyar Géniusz vándorkiállítás előkészítő munkálatai a Kohán Képtárban

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A magyar vidéki múzeumok legkülönlegesebb, legértékesebb kincseit mutatja be a Magyar Géniusz vándorkiállítás, amely június 25. és július 24. között látható Gyulán, a Kohán Képtárban – emelte ki Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője szerdán a fürdővárosi helyszínen tartott sajtóbejáráson.

A szakember egyedülállónak nevezte a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége kezdeményezte vándorkiállítást, hiszen még soha nem állították ki egy helyen a magyar kulturális örökség tekintélyes részét jelentő vidéki műtárgyanyag legjelentősebb darabjait.

Liska András úgy fogalmazott, a tárlat egyfajta tisztelgés a több mint kétszáz éves magyar múzeumügy előtt, amelyből több mint 150 évet hasítanak ki a magyar vidéki múzeumok.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Elmondta, a kurátorok 67 intézmény néprajzi, régészeti, képzőművészeti és történeti gyűjteményéből válogatták ki azt a 154 műtárgyat, amelyet egységes látványvilággal tárnak a közönség elé a vándorkiállítás valamennyi helyszínén: Kecskeméten, Gyulán, Debrecenben, Győrött, Szombathelyen, Szekszárdon, Egerben és Budapesten. 

Mint kifejtette, a sokféle tárgynak köszönhetően heterogén, újszerű látásmódot tükröző tárlat jött létre, amelyen az interaktív eszközök is szerepet kapnak, de elsősorban a műtárgyak és az hozzájuk kapcsolódó történetek kerülnek a középpontba.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Megemlítette, a gyulai Erkel Ferenc Múzeum Erkel Ferenc felbecsülhetetlen értékű, gyémántokkal ékesített aranykoszorúját kölcsönözte a kiállításra. A közönség emellett Csontváry Kosztka Tivadar egyik festményét, debreceni cifraszűrt, Deák Ferenc levelét, az 1989-es páneurópai piknikhez kapcsolódó pólót és bronzkori emberi koponyából készült halotti maszkot is láthat a kiállított tárgyak között.

Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a tárlat valamennyi helyszínen két hónapos előkészítő munka után nyílhat meg, ezért a Kohán Képtár jelenleg nem látogatható, és a kiállítás utáni egy hónapban is zárva lesz.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)