Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A rozmaring

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. május 08. 15:00
A rozmaring
Kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító

Fotó: pixabay.com

Ma finom aromája miatt szeretjük, de a középkorba a gonosz lelkek, boszorkányok távoltartására is alkalmazták a rozmaringot. Szárnyas-, vad-, hal, gomba- és burgonyás ételekhez illik a legjobban. A rozmaring nemcsak fűszernövény, hanem egy sokoldalú gyógynövény, aminek minden fűszeres kertben ott van a helye.

C- vitamin, B1 vitamin, B2 vitamin, B6 vitamin, béta karotin, keserű- és cseranyagok vannak benne, ami hozzájárul egészségünk fenntartásához. Fokozza a máj működését, így gyorsítja a szervezet méregtelenítését, ezért másnaposságra is alkalmazzák. A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító. Híresen jó fejfájás elleni szer. Álmatlanság esetén is ajánlják a rozmaring tea fogyasztását.

Az immunrendszer erősítésével segít enyhíteni a torokgyulladás, nátha, influenza tüneteit. Külsőleg illóolaját bedörzsölő szerekben fájdalomcsillapításra használják izom és ízületi panaszok esetén.

 

Rozmaringos hal

Hozzávalók (4 adag):

  • 0,5 kg halfilé
  • 1 kávéskanál paradicsompüré
  • 2 db citrom
  • 10 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • rozmaring
  • 1 db paradicsom

 

Elkészítés:

A halszeleteket besózzuk, és bőven meglocsoljuk a friss citrom levével. 1 órát állni hagyjuk! A fokhagymát összezúzzuk, olajon megpirítjuk, hozzátesszük a paradicsompürét vagy a paradicsomot, és hozzáadunk még egy kevés vizet. Addig főzzük, míg a víz elfő alóla, és a püré egy kicsit besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a rozmaringot, és addig főzzük, míg a fűszer megpuhul benne.

Ha a hal már eleget állt, akkor egy tepsit kikenünk vajjal, belehelyezzük a halszeleteket és meglocsoljuk a paradicsomos szósszal, utána vajszeleteket teszünk rá. Előmelegített sütőben közepes lángon 15 percig sütjük.

 

  • Energia:    1232 kcal
  • Fehérje:    101g
  • Zsír:       85 g
  • Szénhidrát: 4 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)