Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Történészek és helytörténészek az eltűnt kistelepülési és kisvárosi zsidóság nyomában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2022. március 12. 17:00
Történészek és helytörténészek az eltűnt kistelepülési és kisvárosi zsidóság nyomában
Felhívás

A Gyulai Zsidó Alapítvány és Gyula Város Önkormányzata 2022. április 26–27-én Történészek és helytörténészek az eltűnt kistelepülési és kisvárosi zsidóság nyomában címmel konferenciát rendez a gyulai Városházán (Gyula, Petőfi tér 3.).

A megszűnt kistelepülési életformák, kultúrák, közösségek megrendítő példája a zsidóságé. Végzetük a majdnem teljes alanyi megsemmisítésük lett az 1941-45-ös években, nem a természetes népmozgás, modernizáció, vagy a megszokott hatalmi voluntarizmusok. Emlékük az évtizedek alatt megfakult.

Történetük kutatása megkésve, a demokráciában kezdődhetett el. Kisvárosokban intézményesen, jelesül levéltárakban, szakértő kutatókkal. Néhány kistelepülésen pedig öntevékeny helytörténészek fogtak munkába, akár képzettséggel, akár autodidaktaként.

Mindannyiuknak fórum az április végére tervezett gyulai konferencia, ahol a kutatások országos és gyulai szakértői is előadnak. A magyar kistelepülési zsidóság históriája számos helyen feltáratlanul merül a feledésbe. A konferencia motivál, szakmai és érzelmi indíttatást ad a helytörténeti munkákhoz.

Részvételi szándékukat kérjük, legkésőbb 2022. március 21-ig jelezzék 1000–2000 karakter terjedelmű absztrakt megküldésével a szervezőknek a baloghi@or-zse.hu vagy a diosi.lajos@wigner.hu e-mail-címen. Az előadás időtartama 20 perc + 5 perc diszkusszió.

Regisztrációs díj nincs, déli étkezést, útiköltség térítést, szállást a konferencia biztosít.

Szervezők: Diósi Lajos, Balogh István.
Tanácsadók: Erdész Ádám, Kereskényiné Cseh Edit, Szántó Edit.
Támogatók: Széchenyi 2020 Program, Gyula Város Önkormányzata.
Kapcsolat: baloghi@or-zse.hu, diosi.lajos@wigner.hu.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)