Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tojás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. február 06. 14:00
A tojás
Szinte minden tápanyagot tartalmaz, ami az emberi szervezet számára szükséges

Fotó: pixabay.com

A tojás valóságos ételcsoda, hiszen a szénhidrát, a C-vitamin és az élelmi rost kivételével minden tápanyagot tartalmaz, ami az emberi szervezet számára szükséges.

A tojás értékes fehérjeforrás. A tojás fehérjéje teljes értékű (18-féle esszenciális aminosavat tartalmaz). A tojásban található vitaminok közül meg kell említeni a D-vitamint, mely a kalcium és a foszfor felszívódásáért felelős, az A-vitamint, mely a növekedés és a csontfejlődés nélkülözhetetlen komponense, valamint a látóhártya megfelelő működéséhez és az egészséges hámszövetek fenntartásához is szükséges, és végül az E-vitamint, amely antioxidáns hatású. B2- és B12-vitamin-tartalma, valamint folsav- és a pantoténsav-tartalma is jelentősen hozzájárul a napi szükségletünkhöz. A tojásban lévő ásványi anyagok tekintetében a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége jelentős.

Igaz ugyan, hogy magas a koleszterintartalma, ennek ellenére heti 2-3 darab tojást azok is fogyaszthatnak (elsősorban ételkészítéshez felhasználva), akiknek magas a koleszterinszintjük.

A tojást sokféleképpen felhasználható alapanyag. Készíthetünk belőle hideg és meleg ételeket. Lehet főszerepe egy étel elkészítésénél, de lehet kiegészítés, töltelék vagy dekoráció. Része lehet a reggelinek, a vacsorának, és ebédre tálalhatjuk feltétnek is.

 

Rakott tojás

Hozzávalók (6 adaghoz):

  • 8 db tojás

A burgonyapüréhez:

  • 2 kg burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál só

A póréhagymás részhez:

  • 1 db póréhagymag
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl olaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

A sajtmártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 7,5 dl tej
  • só ízlés szerint
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • 15–15 dkg trappista sajt
  • 12 szelet kenyér

 

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, négyfelé vágjuk, félretesszük. A burgonyapüréhez a burgonyát megpucoljuk, daraboljuk, majd megfőzzük sós vízben. Amikor puha, leöntjük róla a vizet, hozzáadjuk a vajat, és összetörtjük. Megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk. Félretesszük ezt is. A póréhagymát hosszában félbevágjuk, és megmossuk, majd feldaraboljuk. A vajat és az olajat összemelegítjük, beletesszük a hagymát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt megfonnyasztjuk, majd szintén félretesszük.

A sajtmártás alapja a beschamellmártás. A vajat felolvasztjuk, majd beletesszük a lisztet, folyamatos keverés közben zsemleszínűre pirítjuk. Ekkor felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük, és folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor ízesítjük sóval és őrölt szerecsendióval. A reszelt sajtot is beletesszük, és addig főzzük, míg a sajt teljesen elolvad.

Az összeállítás egyszerű. A tört burgonya felét egy jénai vagy tepsi aljába tesszük, és elegyengetjük. Erre rátesszük a hagyma felét, majd a négy tojást szépen sorban. Leöntjük a sajtmártás felével, és újra kezdjük a rétegezést a megmaradt hozzávalókkal. Tehát újból burgonya, majd a hagyma, a tojás és végül a sajtmártás. A reszelt sajttal megszórjuk, rátesszük a jénai tetejét, vagy alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. (Ha nem melegítjük elő a sütőt, kicsit tovább.)

Akkor jó, ha elkezd kicsit pirulni a teteje, ezt elérhetjük úgy is, hogy a sütés vége felé levesszük az alufóliát vagy a jénaitetőt, és úgy sütjük készre. Pirítós kenyérrel kínáljuk.

 

  • Energia:     1149 kcal/ adag
  • Fehérje.     40,8 g
  • Zsír:        62,1 g
  • Szénhidrát: 105,5 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)