A tojás valóságos ételcsoda, hiszen a szénhidrát, a C-vitamin és az élelmi rost kivételével minden tápanyagot tartalmaz, ami az emberi szervezet számára szükséges.
A tojás értékes fehérjeforrás. A tojás fehérjéje teljes értékű (18-féle esszenciális aminosavat tartalmaz). A tojásban található vitaminok közül meg kell említeni a D-vitamint, mely a kalcium és a foszfor felszívódásáért felelős, az A-vitamint, mely a növekedés és a csontfejlődés nélkülözhetetlen komponense, valamint a látóhártya megfelelő működéséhez és az egészséges hámszövetek fenntartásához is szükséges, és végül az E-vitamint, amely antioxidáns hatású. B2- és B12-vitamin-tartalma, valamint folsav- és a pantoténsav-tartalma is jelentősen hozzájárul a napi szükségletünkhöz. A tojásban lévő ásványi anyagok tekintetében a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége jelentős.
Igaz ugyan, hogy magas a koleszterintartalma, ennek ellenére heti 2-3 darab tojást azok is fogyaszthatnak (elsősorban ételkészítéshez felhasználva), akiknek magas a koleszterinszintjük.
A tojást sokféleképpen felhasználható alapanyag. Készíthetünk belőle hideg és meleg ételeket. Lehet főszerepe egy étel elkészítésénél, de lehet kiegészítés, töltelék vagy dekoráció. Része lehet a reggelinek, a vacsorának, és ebédre tálalhatjuk feltétnek is.
Rakott tojás
Hozzávalók (6 adaghoz):
- 8 db tojás
A burgonyapüréhez:
- 2 kg burgonya
- 5 dkg vaj
- 1 kávéskanál só
A póréhagymás részhez:
- 1 db póréhagymag
- 5 dkg vaj
- 1 dl olaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
A sajtmártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 7,5 dl tej
- só ízlés szerint
- 1 kávéskanál szerecsendió
- 15–15 dkg trappista sajt
- 12 szelet kenyér
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, négyfelé vágjuk, félretesszük. A burgonyapüréhez a burgonyát megpucoljuk, daraboljuk, majd megfőzzük sós vízben. Amikor puha, leöntjük róla a vizet, hozzáadjuk a vajat, és összetörtjük. Megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk. Félretesszük ezt is. A póréhagymát hosszában félbevágjuk, és megmossuk, majd feldaraboljuk. A vajat és az olajat összemelegítjük, beletesszük a hagymát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt megfonnyasztjuk, majd szintén félretesszük.
A sajtmártás alapja a beschamellmártás. A vajat felolvasztjuk, majd beletesszük a lisztet, folyamatos keverés közben zsemleszínűre pirítjuk. Ekkor felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük, és folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor ízesítjük sóval és őrölt szerecsendióval. A reszelt sajtot is beletesszük, és addig főzzük, míg a sajt teljesen elolvad.
Az összeállítás egyszerű. A tört burgonya felét egy jénai vagy tepsi aljába tesszük, és elegyengetjük. Erre rátesszük a hagyma felét, majd a négy tojást szépen sorban. Leöntjük a sajtmártás felével, és újra kezdjük a rétegezést a megmaradt hozzávalókkal. Tehát újból burgonya, majd a hagyma, a tojás és végül a sajtmártás. A reszelt sajttal megszórjuk, rátesszük a jénai tetejét, vagy alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. (Ha nem melegítjük elő a sütőt, kicsit tovább.)
Akkor jó, ha elkezd kicsit pirulni a teteje, ezt elérhetjük úgy is, hogy a sütés vége felé levesszük az alufóliát vagy a jénaitetőt, és úgy sütjük készre. Pirítós kenyérrel kínáljuk.
- Energia: 1149 kcal/ adag
- Fehérje. 40,8 g
- Zsír: 62,1 g
- Szénhidrát: 105,5 g
Jó étvágyat!