Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Százával halnak el a tuják

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. február 06. 13:00
Százával halnak el a tuják
Készítsünk madárodút!

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Városunkban százával pusztulnak a tuják és a hamisciprusok. Szomorú dolog, hiszen a sövénynek ültetett tuják megritkulnak, a szép, dekoratív sövények pedig foghíjasokká válnak.

A külföldről behozott kártevők és kórokozók a jó klimatikus viszonyok miatt nagyon gyorsan terjednek és fertőznek. Sajnos csak a kémiai védekezés segíthet ellenük. Legfőképpen réztartalmú szerek, illetve a Polyram DF alkalmas a fertőzés visszaszorítására. A rovarkártevők ellen a Mospilan, illetve a Karate Zeon alkalmas lehet. Az időjárás jobbra fordulásával azonnal kezdjük meg a kezelést, elsősorban megelőző jelleggel. A beteg egyedeknél, ha még menthetőek, metsszük le a beteg, fertőzött részeket! Fontos a tavaszi tápanyagellátással a növényeink ellenálló képességét erősíteni.

A tavasz közeledtére, ha van egy kis energiájuk és lehetőségük, készítsenek odút! Ha jó helyet sikerül találni, minden bizonnyal beköltözik egy madárka házaspár. (A csokot mi adjuk nekik.) Az viszont bizonyos, hogy a kertünkben egy lakott odú nagyságrenddel csökkenti a rovarok kártételét. A verebek minden hiedelem ellenére, bizony kiváló segítőink, hiszen a fiókáikat csak rovarokkal etetik. Fontosnak tartom, hogy a gyermekeinknek, unokáinknak is mutassuk meg az etető környékén időnként összeverődő madárseregletet, hogy ők is észrevegyék ennek a szép dolognak az értelmét.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)