Régen Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét. Ilyenkor zárult le az éves gazdasági munka, és kezdődött meg a téli pihenés időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket, és ráadásként egy libát.
A legenda szerint Szent Márton egy római elöljáró fiaként született az egykori Savaria (ma Szombathely) városában. Katonaként a franciaországi Amiens-ben szolgált, ahol egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyét egy szegény koldusnak. Aznap éjszaka megjelent neki álmában Krisztus a koldus alakjában, ez megváltoztatta az életét. Misszionáriusnak állt, és élete azzal telt, hogy jó cselekedeteket tett. Amikor püspökké akarták szentelni, a ludak óljába menekült, ám az állatok felfedték ottlétét gágogásukkal. Így végül engedett a hívásnak.
A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. A liba húsa (főleg ha tömött a szárnyas) sok zsírt tartalmaz, ezért nem a legegészségesebb nyersanyagunk. Mégsem kell lemondanunk az élvezetéről! Ha máskor nem is, Márton-nap környékén nyugodtan együnk a belőle készült ételekből.
A liba húsa erőteljesebb ízű, mint a többi szárnyasé, ezért jobban kell fűszerezni. Egyik jellegzetes és értékes része a nyaka, ebből készül a hagyományos Márton-napi libaleves. Az ízletes húsú állatból nemcsak levest, de különböző sülteket és pecsenyéket is készítenek, ezeket hagyományosan párolt káposztával, zsemle- vagy burgonyagombóccal tálalják.
Ludas pite
Hozzávalók a burgonyapüréhez:
- 50 dkg édesburgonya
- 2 evőkanál olaj
- 3 dkg vaj
- 10 dkg fetasajt
- 4 evőkanál joghurt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 csipet bors
- 0,5 teáskanál só
Hozzávalók a húsos réteghez:
- 2 evőkanál libazsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 közepes db sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 15 dkg fodros kel vagy kelkáposzta
- 0,5 teáskanál só
- 0,5 teáskanál kakukkfű
- 5 dkg zöldborsó
- 5 dkg csemegekukorica
- 5 dkg brokkoli
- 40 dkg sült libahús
A tetejére:
- 10 dkg sajt
Elkészítés:
A sütőt begyújtjuk. A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, hasábokra vágjuk. Sütőlemezre rakjuk, meglocsoljuk az olajjal, összeforgatjuk. Forró sütőbe rakva puhára sütjük (230 fokon 20 perc). A vajat egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a forró burgonyát, krumplitörővel pürésítjük, majd hozzáadjuk a villával megtört fetát, a joghurtot, a paprikát, a borsot, a sót, és jól kikeverjük.
Amíg a krumpli sül, elkészítjük a zöldségeket. A libazsíron pár percig pároljuk a kockára vágott hagymát, sárgarépát és a finomra vágott fokhagymát. Belerakjuk a felaprított fodros kelt, sózzuk, kakukkfűvel ízesítjük. Pici vízzel felöntve (0,5 dl), lefedve 8–10 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót, a kukoricát, a brokkolit, és még 5 percig pároljuk.
A falatnyira vágott libasülttel csak összemelegítjük. A krumplipüré 1/3-át egy mély pités tál aljába simítjuk, rákanalazzuk a húsos-zöldséges keveréket, majd a maradék pürével bevonjuk a tetejét. Megszórjuk a reszelt sajttal. Forró sütőben megsütjük.
- Energia: 3778 kcal
- Fehérje: 183 g
- Zsír: 308 g
- Szénhidrát: 156 g