Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A liba

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. október 31. 10:00
A liba
A liba húsa erőteljesebb ízű, mint a többi szárnyasé, ezért jobban kell fűszerezni

Képünk illusztráció

Fotó: pixabay.com

Régen Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét. Ilyenkor zárult le az éves gazdasági munka, és kezdődött meg a téli pihenés időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket, és ráadásként egy libát.

A legenda szerint Szent Márton egy római elöljáró fiaként született az egykori Savaria (ma Szombathely) városában. Katonaként a franciaországi Amiens-ben szolgált, ahol egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyét egy szegény koldusnak. Aznap éjszaka megjelent neki álmában Krisztus a koldus alakjában, ez megváltoztatta az életét. Misszionáriusnak állt, és élete azzal telt, hogy jó cselekedeteket tett. Amikor püspökké akarták szentelni, a ludak óljába menekült, ám az állatok felfedték ottlétét gágogásukkal. Így végül engedett a hívásnak.

A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. A liba húsa (főleg ha tömött a szárnyas) sok zsírt tartalmaz, ezért nem a legegészségesebb nyersanyagunk. Mégsem kell lemondanunk az élvezetéről! Ha máskor nem is, Márton-nap környékén nyugodtan együnk a belőle készült ételekből.

A liba húsa erőteljesebb ízű, mint a többi szárnyasé, ezért jobban kell fűszerezni. Egyik jellegzetes és értékes része a nyaka, ebből készül a hagyományos Márton-napi libaleves. Az ízletes húsú állatból nemcsak levest, de különböző sülteket és pecsenyéket is készítenek, ezeket hagyományosan párolt káposztával, zsemle- vagy burgonyagombóccal tálalják.

 

Ludas pite

Hozzávalók a burgonyapüréhez:

  • 50 dkg édesburgonya
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg fetasajt
  • 4 evőkanál joghurt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 csipet bors
  • 0,5 teáskanál só

Hozzávalók a húsos réteghez:

  • 2 evőkanál libazsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 közepes db sárgarépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg fodros kel vagy kelkáposzta
  • 0,5 teáskanál só
  • 0,5 teáskanál kakukkfű
  • 5 dkg zöldborsó
  • 5 dkg csemegekukorica
  • 5 dkg brokkoli
  • 40 dkg sült libahús

A tetejére:

  • 10 dkg sajt

Elkészítés:

A sütőt begyújtjuk. A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, hasábokra vágjuk. Sütőlemezre rakjuk, meglocsoljuk az olajjal, összeforgatjuk. Forró sütőbe rakva puhára sütjük (230 fokon 20 perc). A vajat egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a forró burgonyát, krumplitörővel pürésítjük, majd hozzáadjuk a villával megtört fetát, a joghurtot, a paprikát, a borsot, a sót, és jól kikeverjük.

Amíg a krumpli sül, elkészítjük a zöldségeket. A libazsíron pár percig pároljuk a kockára vágott hagymát, sárgarépát és a finomra vágott fokhagymát. Belerakjuk a felaprított fodros kelt, sózzuk, kakukkfűvel ízesítjük. Pici vízzel felöntve (0,5 dl), lefedve 8–10 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót, a kukoricát, a brokkolit, és még 5 percig pároljuk.

A falatnyira vágott libasülttel csak összemelegítjük. A krumplipüré 1/3-át egy mély pités tál aljába simítjuk, rákanalazzuk a húsos-zöldséges keveréket, majd a maradék pürével bevonjuk a tetejét. Megszórjuk a reszelt sajttal. Forró sütőben megsütjük.

 

  • Energia:   3778 kcal
  • Fehérje:    183 g
  • Zsír:       308 g
  • Szénhidrát: 156 g
Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)