Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megvan, mire fordítja a város a kormánytól kapott 400 millió forintos támogatást

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. szeptember 15. 16:00 • Frissítve: 2021. szeptember 15. 17:30
Megvan, mire fordítja a város a kormánytól kapott 400 millió forintos támogatást
A gyulai képviselő-testület rendkívüli ülésén a Tiborc utca elejének kiszélesítése is téma volt

Több útszakasz is megújulhat Gyulán a koronavírus-járvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítésére kapott 400 millió forintos kormányzati támogatásból, melynek felhasználásáról szeptember 15-i ülésén döntött a fürdővárosi képviselő-testület. A tanácskozáson arról is határozat született, hogy a Tiborc utca elejének kiszélesítése érdekében a város 40 ezer forintos négyzetméteráron vételi ajánlatot tesz két beépítetlen ingatlanrész megvásárlására.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Több útszakasz is megújul

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester emlékeztetett: az elmaradt iparűzésiadó-bevétel pótlására 400 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a város a kormánytól, az összeg 2022. december 31-ig használható fel. Elmondta: az összeget közlekedésfejlesztési feladatokra, a térfigyelő kamerarendszer korszerűsítésére és az önkormányzati feladatok ellátására fordíthatja az önkormányzat.

Mint kifejtette, a felújítandó útszakaszok listáját az elmúlt időszak képviselői interpellációi alapján, a költségeket is figyelembe véve állították össze, törekedve arra, hogy valamennyi választókörzetben legyenek beruházások. Közölte: az útfelújítások két lépcsőben valósulnak meg, azokat a fejlesztéseket veszik előre, amelyekhez rendelkezésre áll a műszaki dokumentáció.

Az első ütemben kerékpárút-átvezetést építenek ki a Szent István út Szentháromság utcai kereszteződésében, felújítják a Rulikowszki utca útburkolatát a Temesvári út és a Szarkaláb utca között, valamint a Kisvasút utca burkolatát a Széchenyi utca és a Kinizsi utca között. A Kiss Ernő utca a Halácsy úttól 140 méter hosszan újul meg, új aszfaltréteget kap a Sinka István utca és a Mágocsi köz, emellett a Honvéd utcai lakótelep belső útjainak és parkolóinak burkolatát is felújítják. A Somogyi Béla utcában szórt alapos parkolót építenek az Ady Endre utca és a Bacsó Béla utca közötti szakaszon, és a korábban elfogadott koncepcióterv alapján elkészítik a vasútállomás előtti tér területrendezési terveit.

A második ütemben felújítják a kerékpárutat, és új szakaszt is kialakítanak a Henyei Miklós utcában. Járdát és parkolókat építenek a Popovits Jusztin utcában, és leaszfaltozzák a Lila akác utca szórt útalapos szakaszát. A Budapest körút 13. szám mellett huszonhárom új parkoló létesül – ismertette a településvezető.

Az előterjesztésből az is kiderül, hogy a támogatásból felújítják a városi térfigyelő rendszert, és egy-egy új kamerát helyeznek ki a Halácsy út és a Béke sugárút kereszteződésében, valamint a Csabai út és a Kétegyházi út kereszteződésében.

A támogatás önkormányzati feladatokra elkülönített részét a Volánbusz Zrt. közösségi közlekedéshez kapcsolódó támogatására fordítják.

A határozati javaslatot 14 igennel, egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Kiszélesítik a Tiborc utca elejét 

A gyulai önkormányzat 40 ezer forintos négyzetméteráron vételi ajánlatot tesz két Tiborc utcai beépítetlen ingatlanrész megvásárlására. A telekátalakítással, a tulajdonjog-bejegyzéssel és a birtokba lépéssel kapcsolatos költségekre a képviselő-testület 4 millió forint keretösszeget különített el az idei költségvetés tartalékkeretéből.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester az előterjesztés ismertetésekor elmondta: 1986 óta érvényes az a rendezési terv, amely alapján kiszélesítenék az út keresztmetszetét az utca elején található kanyarban. Hozzátette, a kormánytól 1 milliárd 20 millió forint támogatást kapott a város az utca felújítására, ezért a szabályozásnak megfelelően el kell végezniük a munkálatokat.

Az utca kiszélesítése két ingatlant érint, az egyikből 10 négyzetméter, a másikból 65 négyzetméter területet vásárolna meg az önkormányzat. A város által felkért ingatlanforgalmi szakértő véleménye alapján az ingatlanok forgalmi ára negyvenezer forint négyzetméterenként.

A határozati javaslatot 14 igennel, egyhangúlag szavazta meg a grémium.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Bővül a szennyvízhálózat

A Szent László utca 9. és 11/a szám alatti ingatlanok szennyvízelvezető gerinchálózatának kiépítéséhez 2,4 millió forintot biztosít az önkormányzat, mivel az ingatlantulajdonosok közműfejlesztési hozzájárulása nem fedezi a munkálatok teljes költségét. Az előterjesztést 14 igennel, egyhangúlag fogadta el a grémium.

Jövőre is csatlakozik a gyulai önkormányzat a hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatási tanulmányait támogató Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerhez. A képviselő-testület az egy főre jutó jövedelemhatárt 99 750 forintról 142 500 forintra emelte, a rangsoroláskori jövedelemhatár 85 500 forint maradt.

Görgényi Ernő az előterjesztés tárgyalásakor elmondta: a város és az Emberi Erőforrások Minisztériuma hat-hat ezer forinttal, a megyei önkormányzat ezer forinttal segíti a támogatásban részesülő hallgatókat, akik így összesen tizenháromezer forint ösztöndíjat kapnak havonta.

Az A típusú pályázat tíz hónapra, azaz két egymást követő tanulmányi félévre, a B típusú háromszor tíz hónapra, azaz hat egymást követő félévre szól. A pályázatokat november 5-ig lehet benyújtani.

A képviselő-testület zárt ülésen döntött egy Gyulahús Kft.-vel kapcsolatos napirendi pontról és a Havasi István-díj adományozásáról. Előbbiről külön cikkben számolunk be.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)