Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A lakásbérletről...

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2021. szeptember 15. 18:00
A lakásbérletről...
Az Ügyvéd válaszol – dr. Lipták Anna rovata

Témaválasztásomnak aktualitást ad az egyetemeken, főiskolákon induló őszi szemeszter, amikor sok család találja szemben magát az albérletkeresés időt és energiát igénylő, sokszor végeláthatatlannak tűnő folyamatával. Azt tanácsolom Önöknek, hogy semmiképpen ne dőljenek hátra akkor sem, ha megtalálták az ideális lakást, gondoljanak arra, hogy – a későbbi, előre nem mindig látható problémák elkerülése érdekében – érdemes a lakásbérlet feltételeit megnyugtató módon rendezni: szerződést kell kötni! (Ezt egyébként a Lakástörvény is előírja, tehát tulajdonképpen nincs is más választásunk...)

dr. lipták anna

Tisztában vagyok vele, hogy sokukat kiveri a víz a „szerződés” szó hallatán, de higgyenek nekem: maga a szerződéskötés igazán nem jár kellemetlenséggel, egy abban jártas szakember gyors és hatékony segítséget tud nyújtani, és ami a legfontosabb: mindkét felet védi és megkímélheti a későbbi gondoktól és idegeskedéstől. Mire is gondolok? Nem kevés rémhírt hallani bérlőkről, akik leamortizálták az albérletet, és számtalan ki nem fizetett számlát hagytak maguk után.

A másik oldalról is jelentkezhet probléma: a főbérlő nem adja vissza a kauciót, pedig az ingatlant nem is érte kár, vagy a főbérlő váratlanul eladja a lakást, és mindössze pár hetes figyelmeztetést ad a költözés előtt. Így szerintem egy pontosan megfogalmazott és testre szabott bérleti szerződés legalább annyira fontos az albérlőnek, mint a főbérlőnek.

Mi az, amit mindenképpen érdemes belefoglalni a szerződésbe?

  • Rögzítsük a lakás állapotát, illetve a lakásban található berendezési és felszerelési tárgyakat, és amennyiben megoldható, ezek állapotát fényképekkel is dokumentáljuk;
  • a bérleti díjat és a költségeket: mennyi a lakás bérleti díja, mikor és hogyan kell azt megfizetni, továbbá a használatból eredő költségek (köznapi nyelven szólva „rezsi”) megfizetése milyen módon történik;
  • a kauciót: szerepe, hogy biztosítékot nyújtson, mértéke általában egy-két havi bérleti díj összegével egyezik meg;
  • a szerződés időtartamát: mennyi ideig tart a felek között a bérleti jogviszony, az határozott vagy határozatlan idejű;
  • a felmondás szabályait: milyen okból és milyen felmondási idővel lehet a szerződést megszüntetni, illetve hogyan kell ezt közölni a másik féllel.

Kívánom Önöknek, hogy mielőbb megtalálják az igényeiket kielégítő lakást, és rendezett jogviszony keretei között, nyugodtan hátradőlhessenek!

Olvasóink a gyulaihirlap@gmail.com e-mail-címen tehetik fel kérdéseiket dr. Lipták Annának.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)