Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai zsidók elhurcolásának 77. évfordulójára emlékeztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. június 27. 15:30
A gyulai zsidók elhurcolásának 77. évfordulójára emlékeztek Gyulán
Az eseményen Baráth János református lelkipásztor mondott emlékbeszédet

a gyulai deportáltak előtt tisztelegtek

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A gyulai zsidók elhurcolásának 77. évfordulójára emlékeztek június 27-én a gyulai izraelita temetőben. Az eseményen Radnóti Zoltán főrabbi tartott emlékező szertartást.

Kiemelte: ez egy magyar és zsidó emléknap, hiszen mindkét közösség olyat veszített el, amelyet nem lehet pótolni, soha nem lehet helyrehozni.

Mint mondta, a gyulai zsidók kevesen voltak, a lakosság alig négy százalékát tették ki, de mégis itt volt az Alföld egyetlen zsidó hitközsége.

Hozzátette: Gyula városából két ütemben hurcolták el a zsidókat, miután április 1-jén kötelezővé tették a sárga csillag viselését. Előírták a gettók felállítását, májusig oda kellett telepíteni a zsidó embereket.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A békéscsabai gyűjtőtáborba vitt zsidók pontos számát nem ismerjük, ugyanis több forrás különböző adatokat tüntet fel, a korabeli jelentés szerint 413 főt hurcoltak el.

Radnóti Zoltán beszélt arról is, hogy Auschwitz „sokszínű” volt: a zsidókat sárga karszalaggal jelölték meg, a kommunistákat pirossal, a homoszexuálisokat rózsaszínnel, a Jehova tanúit lilával, a menekülteket kékkel, a bűnözőket zölddel.

– Azt üzenjünk mindenkinek innen, ebből a temetőből, hogy nem akarunk semmilyen olyan gondolatot, törvényt, közbeszédet, amely antiszemita, kirekesztő, kisebbséggyűlölő.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A főrabbi beszéde után Beszterczey Attila és a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola vonós tanárai adtak műsort, majd Baráth János református lelkipásztor mondott emlékbeszédet.

Elmondta, a keresztények virágot visznek szeretteikhez a temetőbe, a zsidók köveket helyeznek a sírokra, ezzel jelképezve az örökkévalóságot.

– A kövek üzenetet hordoznak Gyula történetében is, és habár a kövek némák, mégis sokszor hangosabban beszélnek, mint az emberi szó.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hangsúlyozta: az izraelita temetőben látható kövek arról „beszélnek”, hogy a város történetében volt egy közösség, amelynek tagjai itt képzelték el jelenüket, jövőjüket. Voltak köztük hivatalnokok, kereskedők, ügyvédek, orvosok, hétköznapi munkások.

Hozzátette, hogy a város polgárosodásának, fejlődésének tevékeny résztvevője volt az itt élő zsidó közösség.

A megemlékezés végén Dési Tamás kántor és Radnóti Zoltán mondtak imádságot, majd – a szokásoknak megfelelően – a megemlékezők kövek elhelyezésével tisztelegtek a gyulai deportáltak előtt, később pedig koszorúkat helyeztek el a felújított első világháborús síroknál.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)