Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai zsidóság elhurcolásának 79. évfordulójára emlékeztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. június 25. 19:45
A gyulai zsidóság elhurcolásának 79. évfordulójára emlékeztek Gyulán
Az eseményen Dávid Péter mondott emlékbeszédet

Markovics Zsolt

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

A gyulai zsidóság elhurcolásának 79. évfordulójára emlékeztek június 25-én a gyulai izraelita temetőben.

Az eseményen Markovics Zsolt, a miskolci zsinagóga főrabbija tartott emlékező szertartást, amelyben kiemelte: 79 éve emlékezünk és tesszük fel az emlékezés egyik legfontosabb kérdését: hol volt Isten Auschwitzban?

– 79 évvel ezelőtt megszűnt e város zsidó közössége. Megszüntette az ember, aki néha alkot, néha teremt, de nagyon sokszor pusztít is.

A főrabbi aláhúzta: ezeknek az alkalmaknak nem csak az a célja, hogy feltépjük újból a sebeket, hanem az is, hogy az emlékből, az emlékeztetésből erőt merítsünk.

Dávid Péter

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

A folytatásban Csák Judit Ágnes szavalt, majd Dávid Péter, a Karácsonyi János katolikus gimnázium történelem-magyar szakos tanára mondott emlékbeszédet.

Mint fogalmazott, sokan mondják, hogy létezik egyik és másik ember, megkülönböztethetők a hajuk színe, nem és bőrszín, nemzetiségük, kultúrájuk vagy vallásuk alapján is.

– Rengeteg féle módon lehet az embereket egyiknek vagy másiknak nevezni, az emberi gonoszság pedig rengeteg okot talál, hogy megkülönböztesse vagy negatív módon megkülönböztesse az embereket.

Hangsúlyozta: évek óta tanárként dolgozik, de még sosem tanított zsidó diákot, az emlékezők pedig tisztában vannak ennek az okával is, pedig a város tele van emlékekkel, amelyek bizonyítják, hogy egykor virágzó zsidó közösség élt Gyulán.

Ott van az Adler Ignácz főrabbiról elnevezett utca, a zeneiskola épülete, amely egykor zsinagóga volt vagy éppen Weisz Mór villája. A zsidóság számtalan értékes személlyel gazdagította a város történelmét: Kohn Dávid, Székely Aladár, Gáli Géza és Bródy Imre is a fürdővároshoz köthető.

Emlékeztetett: a gyulai zsidóságot 1944 májusában gettókba kényszerítették, embertelen körülménye közé. Június közepén a békéscsabai gyűjtőtáborba szállították őket, majd június végén innen indult el a transzport, aminek célja Auschwitz volt.

– Milyen könnyű volt rájuk fogni, hogy ők a másikak. A másik ember, a másik vallású, a másik fajú – mondta Dávid Péter, hozzátéve, hogy látszik mennyire fals, mennyire hamis volt ez a megkülönböztetés.

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

Az emlékbeszéd után Csák Judit Ágnes mondott verset, majd felvételről lejátszották Mordechai Gebirtig Undzer shtetl brent, végül a megemlékezők – a szokásoknak megfelelően – kövek elhelyezésével tisztelegtek a gyulai deportáltak előtt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)