Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Átadták a 788 millió forintból megépült új gyulai református óvodát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. szeptember 03. 19:37
Átadták a 788 millió forintból megépült új gyulai református óvodát
A két tannyelvűvé vált református iskola tornacsarnokának az alapkövét is lerakták

Szalagátvágás az új gyulai református óvodában 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hivatalosan is átadták a 788 millió forintból megépült új református óvodát, és letették a református iskola tornacsarnokának az alapkövét vasárnap Gyulán.

Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára lapunknak elmondta: a kormány 35 milliárd forinttal támogatta a Magyarországi Református Egyház 2017-ban indult Országos Óvoda Programját, amelynek keretében összesen 66 óvodaépület létesült, újult meg vagy bővült az elmúlt években. Az új gyulai református óvoda építésére 550 millió forintot biztosított a magyar állam, a fennmaradó összeget a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Gyulai Református Egyházközség biztosította. A tornaterem létesítésére mintegy kétmilliárd forint állami támogatást kapott a gyulai református iskola 2020 őszén.  

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a gyulai református templomban tartott hálaadó istentiszteleten 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Baráth János, a Gyulai Református Egyházközség lelkésze közölte: az új óvodában három csoportszobát alakítottak ki, amelyekbe a törvény szerint 25-25 gyermek járhat. Hozzátette: ettől 20 százalékkal térhetnek el felfelé, külön engedéllyel. Mint megtudtuk, az intézménybe szeptembertől 73 gyereket írattak be, így már kizárólag előjegyzéssel tudnak új óvodást felvenni.

Az óvodában hat óvónő, három dajka és egy-egy pedagógiai asszisztens, illetve karbantartó dolgozik – ismertette a lelkész.

Az épületben logopédiai fejlesztőszobát, tornatermet, tálalókonyhát és irodákat is kialakítottak. A fűtést hőszivattyúval oldják meg, a csoportokban klímákkal télen-nyáron egyforma hőmérsékletet tudnak biztosítani. A beruházás kivitelezője a békéscsabai Galéria Invest Építőipari és Kereskedelmi Kft. volt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Baráth János arról is beszélt, hogy a Magvető Református Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda új tornacsarnokára biztosított kétmilliárd forintos állami támogatásból szaktantermi fejlesztéseket, valamint egy új ebédlő és az épületeket összekötő liftes aula építését is tervezték, a feltételes közbeszerzési eljárás végére azonban annyira megemelkedtek az árak, hogy csak a tornacsarnok megépítése és kisebb energetikai fejlesztések fértek bele a keretbe. A projekt többi eleme akkor épülhet meg, ha találnak rá újabb forrást – fejtette ki.

A 830 négyzetméteresre tervezett, négyöltözős tornacsarnok – amely mellett 38 parkolót is kialakítanak – jövő szeptemberre készülhet el; a kivitelező a gyulai Futizo Kft.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A lelkész arról is beszámolt, hogy az iskolában 2023 szeptemberétől, felmenő rendszerben, magyar-angol két tanítási nyelvű oktatási programot vezetnek be a párhuzamosan induló első osztályban.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke lapunknak úgy fogalmazott: a 418 gyülekezetet magába foglaló egyházkerületnek „egyik fontos stratégiai pontja” a nagy múltú Gyulai Református Egyházközség, amelyet közel 400 millió forinttal támogattak. Hozzátette: a tornaterem építését kezesként segítik.

Kitért arra is, hogy összesen 23 óvodafejlesztés valósul meg az egyházkerületben a református egyház országos programja keretében.

A református általános iskola tornatermének alapkőletétele 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett: a gyulai egyházközség történetének kezdete az 1500-as évekre nyúlik vissza; olyan ismert prédikátorok fordultak meg a településen a 16. században, mint Gálszécsi IstvánSztárai Mihály és Szegedi Kis István. Felidézte: a gyulai református óvodát 1992-ben alapították, az egyházközség iskoláját pedig 1994 szeptemberében indították el. 

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere lapunknak aláhúzta: a fürdőváros színes és gazdag köznevelési intézményrendszerében egyházi és nemzetiségi óvodák, iskolák, állami fenntartású oktatási intézmények és önkormányzati óvodák is vannak. Hozzáfűzte: a város egész közössége számára öröm, ha bármelyik ezek közül megújul, korszerűsödik, hiszen ezzel a teljes intézményrendszer erősödik.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)