Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Párducz László: egy nemzet határai a lelkekben húzódnak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. június 04. 13:19
Párducz László: egy nemzet határai a lelkekben húzódnak
A trianoni békediktátum aláírására emlékeztek Gyulán

A trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára emlékeztek június 4-én a Csigakertben található székelykapu előtt. Az ünnepség a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Pelsőczy László színművész szavalt és énekelt. Emlékbeszédet Párducz László, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke mondott.

A nemzeti összetartozás napján Párducz László mondott beszédet a Csigakertben található székelykapu előtt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Párducz László elmondta, miután felkérték, hogy tartson beszédet, úgy döntött, a magyarság számára fontos helyeket fog felkeresni, hogy ihletet gyűjtsön: Csíksomlyót, a helyet, ahol Petőfi Sándor elhunyt, Aradot, Hunyadi János és fia szülőhelyét, Csáktornyát.

Kiemelte: ott szeretett volna lenni, ahol kiemelkedő magyarok jártak egykor, de a koronavírus-járvány miatt végül nem tudott utazni, orvosként viszont a frontvonalban küzdött.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Hangsúlyozta: ismernünk kell a történelmi eseményeinket és helyeinket, ahogy ismernünk kell a Budapesten található Összetartozás Emlékhelyét is, amelynek oldalfalaira felvésték a történelmi Magyar Királyság 1913. évi összeírás szerinti 12 485 településnevét. Az emlékmű szimbolikus jelentést is hordoz, hiszen az ott található gránittömb hétfelé hasad, jelképezve a szomszédos országokat, a középpont pedig a megmaradt Magyarországot.

– Szimbólumok ezek, a lélek üzenetei, amelyek szerint egy országnak lehetnek földrajzi határai, de egy nemzet határai a lelkekben húzódnak – fogalmazott Párducz László.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Mint mondta, ezen a napon ünnepelni nem tudunk, szomorkodni pedig nem helyes, ezért építkeznünk kell.

– Voltak tragédiánk és szomorúságaink, mint a tatárjárás vagy a mohácsi vész, volt, hogy felerősödtünk, volt, hogy járványok tizedeltek bennünket, majd jött nemzetünk abszurduma, Trianon – tette hozzá.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kifejtette: mindenkinek vissza kell adni a magyar öntudatot és önbecsülést, csakis ez tarthatja meg a magyarságot, az élet folytatásának lehetőségét.

Az esemény az egyházak megemlékezésével, a koszorúk elhelyezésével és a Székely himnusz eléneklésével zárult.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)