Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Galbács Mihály vádlott pere júniusban folytatódik

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • TP • HÍREK • 2021. április 30. 13:00
Galbács Mihály vádlott pere júniusban folytatódik
Tanúkat hallgatott meg a Békéscsabai Járásbíróság

Tanúkihallgatásokkal folytatódott Görgényi Ernő polgármester és Galbács Mihály önkormányzati képviselő pere április 29-én a Békéscsabai Járásbíróságon. A városvezető azután jelentette fel Galbácsot, hogy az egykori fideszes alpolgármester egy huszonhárom oldalas „dolgozatot” juttatott el a Fidesz országos vezetőihez és a párt etikai bizottságához, illetve terjesztette is írását a 2019-es önkormányzati választást megelőző kampányban Gyulán.

GALBÁCS MIHÁLY KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉSEN A GYULAI VÁROSHÁZA DÍSZTERMÉBEN 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás miatt jelentette fel Galbács Mihályt még 2019 augusztusában. A per februárban indult el, a békítő tárgyalás azonban nem vezetett eredményre, Galbácsból vádlott lett, a büntetőeljárás azóta tart.

Tegnap a Békéscsabai Járásbíróságon először Görgényi Ernőt hallgatták meg. Kiemelte: megerősíti a feljelentésben foglaltakat, hiszen sérelmes számára az a rágalomkampány, amelyet a vádlott ellene és a családja ellen folytatott.

Görgényi politikai bosszúnak nevezte Galbács hamis állításait, amelyeket – mint fogalmazott – csúsztatásokkal akart alátámasztani. Hozzátette, ha az egykori alpolgármester úgy érezte, hogy nincs minden rendben a közbeszerzések körül, akkor nem érti, hogy miért szavazta meg az azokról szóló beszámolókat, holott számos politikai eszköze lett volna arra, hogy felhívja ezekre a figyelmet.

Az első beidézett tanú Ágoston Mihály volt, aki 2019-ben a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) színeiben volt képviselőjelölt. Mint mondta, a választások előtt találkozott először Galbács Mihállyal, akinek a huszonhárom oldalas írásából, illetve a közbeszédből értesült a közbeszerzések körüli kérdésekről, megdöbbentőek voltak számára az adatok, illetve „hallott mindenfélét” a visszaosztásról, de nem beszélt senkivel, akinek konkrét bizonyítéka lett volna erre.

A következő tanú Szűcs András volt, aki az MMM aktivistájaként tevékenykedett a kampány alatt. Vallomásában egyebek mellett elmondta, hogy független polgármesterjelöltet akart támogatni a választáson. Elmondta azt is, hogy ismerősei körében sokan beszéltek arról, hogy gyakran nyeri ugyanaz a cég a közbeszerzéseket, de azt nem tudja, hogy ez baj-e. Elmondta továbbá, hogy ő is hallott a „visszaosztásról”.

Csóka-Szűcs János szintén az Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselőjelölte volt a választáson. Neki egykori munkahelyén tűnt fel, hogy valami nincs rendben a közbeszerzésekkel. Nem indultak egy pályázaton, amelyen – állítása szerint – előre eldöntötték, hogy a Futizo Kft. lesz a nyertes. Mint fogalmazott, a vállalkozók félnek és nem mernek beszélni a dolgokról. Az ügy tekintetében érdekes lehet, hogy a Csóka-Szűcs által előadott történtet 2013-ban játszódott, amikor pont a vádlott Galbács Mihály volt a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester Gyulán.

Egy rövid szünet után Mikó János tanú következett, aki ugyancsak a mozgalom színeiben volt képviselőjelölt 2019-ben. Mikó felesége egyébként a Momentum országgyűlési képviselőjelöltje, aki az O1G-s maszkjairól híresült el az országban. Mikó elmondta, hogy hallotta a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos pletykákat, sőt, „tisztában van vele, hogy mindenhol így van”, tudna neveket is mondani – de nem akart –, éppen ezért hagyta ott az építőipart, amelyben egykor dolgozott, mert mindenki korrupt. Az ő személyes története is, amit előadott, 2013-ra vezethető vissza.

Mikó azt állította, hogy Piskolty Tibor, a Futizo Kft. ügyvezetője egyszer felkereste egykori munkaadóját, Balog Lajost, a Laurus Duo Kft. vezetőjét, hogy egy elnyert pályázat fejében fizesse be Görgényi Ernőt és feleségét egy nyaralásra.

A tanúként szintén jelenlévő Balog Lajos Mikó állításait határozottan cáfolta, hangsúlyozta, hogy nem történt ilyen beszélgetés, sosem kellett nyaralásra befizetnie senkit.

Az utolsó tanú Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadó volt, aki utóbbi minőségében a ’90-es évek óta vesz részt a közbeszerzések lebonyolításában, ő készíti elő az eljárásokat, valamint ő viszi elfogadásra és véleményezésre is. Kijelentette: a döntéseiben sosem próbálta befolyásolni senki, ahogy a pályázatok kiírásába sem szóltak bele egyetlen alkalommal sem, de ezt a jogszabályok sem engednék. Elmondta azt is, hogy a város több beruházását is ellenőrizte az EUTAF – Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság –, de sosem találtak szabálytalanságokat.

A büntetőeljárás várhatóan júniusban folytatódik az iratismertetéssel és a perbeszédekkel.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)