Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szerecsendió

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. április 25. 10:00
A szerecsendió
A szerecsendió magnéziumban, rézben, vasban, káliumban, mangánban és B-vitaminokban gazdag

Fotó: pixabay.com

A szerecsendió egy trópusi örökzöld magja, melyet reszelve, őrölve teszünk az ételeinkbe. Egészen kevés is elegendő belőle, hogy kellemes, édeskés aromáját élvezhessük. Nemcsak ízletessé, hanem könnyebben emészthetővé is teszi az ételeket, ugyanis serkenti az emésztőnedvek termelését.

A szerecsendió magnéziumban, rézben, vasban, káliumban, mangánban és B-vitaminokban gazdag. A szerecsendióban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatóanyagokat is találunk, melyeket bevethetünk az ízületi és izomfájdalmak ellen, de akkor is, ha fogfájással vagy kellemetlen szájszaggal küzdünk. Nyugtatnak, csökkentik a szorongást, így a könnyebben tudunk megbirkózni a stressz káros hatásaival. A fűszer rendszeres fogyasztása az immunrendszerünk működését is serkenti.

A szerecsendió frissen reszelve a legjobb. (A meg nem bontott dió állítólag akár 30 évig is megőrzi az aromáját gondos tárolás mellett). Az európai konyhában általában a burgonyás ételek ízesítésére használják, de kolbászt és húsokat is fűszereznek vele. A sajtos ételek, és a húsleves elengedhetetlen fűszere. Zöldséges ételeknek is remek kiegészítője. Jól illik a spenóthoz, a káposztás ételekhez, padlizsánhoz, babhoz, sütőtökhöz és a paradicsomos ételekhez. Desszerteknél a rizsfelfújthoz, pudinghoz szokták használni.

Sárgarépa krémleves

 Hozzávalók:

  • 5 db nagyobb répa
  • 1,5 db petrezselyem gyökér
  • 1 db közepes burgonya
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 200 ml főzőtejszín
  • Só, bors
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

A felaprított hagymát az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és a feldarabolt zöldségeket. Felengedjük vízzel, és hozzáadjuk a fűszereket a szerecsendió kivételével. Puhára főzzük, ezután leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és a szerecsendiót is. Felforraljuk. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

  • Energia:    893 kcal
  • Fehérje:    18 g
  • Zsír:       40 g
  • Szénhidrát: 108 g

 

Francia hagymaleves

Hozzávalók:

  • 1kg vöröshagyma
  • 1kg burgonya
  • Só, bors, kakukkfű, szerecsendió
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál keményítő

 

Elkészítés:

A felaprított hagymát az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kis kockára darabolt burgonyát és tovább pároljuk. Fűszerezzük és felengedjük 2 liter vízzel. Amikor jól szétfőtt a hagyma és a burgonya behabarjuk. Tálaláskor reszelt sajtot adunk mellé.

 

  • Energia:    1544 kcal
  • Fehérje:    35 g
  • Zsír:       15 g
  • Szénhidrát: 52 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)