A vöröshagymát szinte mindennap felhasználjuk ételeink elkészítéséhez. A friss hagyma kiváló és olcsó vitaminforrás.
Sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium, szelén, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1-, B2- és a C-vitamin, valamint a folsav, a biotin és a nikotinsav. Jellegzetes illatát és csípős ízét az allilszulfid nevű, magas kéntartalmú vegyület adja, aminek fertőtlenítő és baktériumölő hatása van. A növényben található kvercetin nevű antioxidánsvegyület gátolja a ráksejtek szaporodását, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
A hagyma, főleg nyersen fogyasztva, serkenti a mirigyeket, erősíti az immunrendszert. Vizelethajtó és vérképző hatása is van, csillapítja a köhögést, és enyhíti a meghűlés panaszait.
Sült tarja hagymás-mustáros raguval
Hozzávalók:
- 4 szelet sertés tarja
- 1 evőkanál mustár
- 15 dkg tejföl
- 3 evőkanál olaj
- 1 db paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 3 szál kakukkfű
- 1 szál rozmaring
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só
- bors
Elkészítés:
A tarjaszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben kevés forró olajban mindkét oldalát hirtelen megsütjük. A húsokat kivesszük, és egy tepsibe helyezzük.
A fennmaradt zsiradékba tesszük az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, a friss zöldfűszereket, és jól átforgatjuk, majd hozzáadjuk a tejföllel elkevert mustárt, és összeforraljuk.
A tepsibe helyezett tarját meglocsoljuk kevés olajjal, és előmelegített sütőben 30–35 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor meglocsoljuk a hagymás raguval, és melegen, petrezselymes burgonyával tálaljuk.
- Energia: 3882 kcal
- Fehérje: 108 g
- Zsír: 234 g
- Szénhidrát: 18 g
Jó étvágyat!


























