Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A vöröshagyma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. március 28. 10:00
A vöröshagyma
A növényben található antioxidáns gátolja a ráksejtek szaporodását

A vöröshagymát szinte mindennap felhasználjuk ételeink elkészítéséhez. A friss hagyma kiváló és olcsó vitaminforrás.

Sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium, szelén, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1-, B2- és a C-vitamin, valamint a folsav, a biotin és a nikotinsav. Jellegzetes illatát és csípős ízét az allilszulfid nevű, magas kéntartalmú vegyület adja, aminek fertőtlenítő és baktériumölő hatása van. A növényben található kvercetin nevű antioxidánsvegyület gátolja a ráksejtek szaporodását, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

A hagyma, főleg nyersen fogyasztva, serkenti a mirigyeket, erősíti az immunrendszert. Vizelethajtó és vérképző hatása is van, csillapítja a köhögést, és enyhíti a meghűlés panaszait.

 

Sült tarja hagymás-mustáros raguval

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertés tarja
  • 1 evőkanál mustár
  • 15 dkg tejföl
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 db paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 szál kakukkfű
  • 1 szál rozmaring
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • bors

 

Elkészítés:

A tarjaszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben kevés forró olajban mindkét oldalát hirtelen megsütjük. A húsokat kivesszük, és egy tepsibe helyezzük.

A fennmaradt zsiradékba tesszük az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, a friss zöldfűszereket, és jól átforgatjuk, majd hozzáadjuk a tejföllel elkevert mustárt, és összeforraljuk.

A tepsibe helyezett tarját meglocsoljuk kevés olajjal, és előmelegített sütőben 30–35 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor meglocsoljuk a hagymás raguval, és melegen, petrezselymes burgonyával tálaljuk.

  • Energia:  3882 kcal
  • Fehérje:   108 g
  • Zsír:      234 g
  • Szénhidrát: 18 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)