Fotó: pixabay.com
Étrendünket nap, mint nap az öt alapélelmiszerből kell összeállítanunk, a különböző korcsoportoknak megfelelő mennyiségben és arányban (gabonák, gabonatermékek, zöldségek, gyümölcsök, tej, tejtermékek, húsok, húskészítmények). A kiegyensúlyozott táplálkozásnak a húsfogyasztás is fontos eleme.
A hús az állatok emberi táplálkozásra alkalmas izomzata. Kémiai összetétele adja minőségét, amelyet számos tényező befolyásol (az állat fajtája, kora, neme, tápláltsága).
A hús nagyon fontos fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-forrás. Minél soványabb a hús (csirke, pulyka, hal), annál nagyobb a fehérjetartalma. A fehérjék aminosavakból épülnek fel, arányuk és mennyiségük határozza meg azok biológiai értékét. Napi 5–6 dkg hús elfogyasztása fedezi egy ember esszenciálisaminosav-szükségletét, a fehérjeigényének pedig az egynegyedét. Fehérjehiány esetén gyengül a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, csökken az immunrendszer működése.
A húsok zsírtartalma széles skálán mozog. A zsírtartalom az állat fajtájától, korától, nemétől, tápláltsági állapotától függ. Befolyásolja még az is, hogy a hús az állat melyik testrészéből származik. A húsokról, hogy csökkentsük zsírtartalmát, a látható zsírszöveteket el lehet távolítani. A nem látható, „rejtett” zsír mennyisége elegendő a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, és ezek az aromaanyagok hordozói is. 1,5 százalék alatti zsírtartalom esetén a hús már nagyon száraz, kisebb az élvezeti értéke.
A hús nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, B6-, B12-, A- és D-vitamint. Ezek hiánya kellemetlen tüneteket okozhat: fáradékonyság, gyulladások, álmatlanság, vérszegénység, bőrtünetek jelenhetnek meg. B12-vitaminból húsfogyasztás nélkül nem fedezhető a napi szükséglet. Elégtelen felvétel esetén súlyos vérszegénység alakul ki (a vörösvértestek képzése szinte teljesen leáll).
A hús fontos ásványi anyagai a vas, a cink, a réz, a mangán és a szelén. A húsokban lévő vas fontos jellemzője, hogy nagyobb mennyiségben (15–35 százalékban) hasznosul a felszívódás során, mint a növényi eredetű élelmiszerek vastartalma, ami csak 1–5 százalékban. A cink fontos szerepet tölt be a szervezet számos anyagcsere-folyamatában.
Ételkészítéshez válasszunk alacsonyabb zsírtartalmú húsrészeket. A látható zsírszöveteket mindig távolítsuk el. Ritkán együnk bő zsiradékban sütött húsételt (rántott hús, párizsi szelet, vagdalt pogácsa stb.). Fogyasszunk mellé alacsonyabb zsírtartalmú vagy nagyon zsírszegény, illetve zsiradékmentes ételeket (habart főzelékfélék, párolt zöldségek, nyers saláták és zöldségek).
A húsételek változatosan elkészíthetők, nagy az élvezeti értékük, színesítik étrendünket.
Zöldséges karaj római tálban
Hozzávalók:
- 3 szelet sertéskaraj
- 30 dkg sárgarépa
- 15 dkg petrezselyem
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 nagy fej csiperkegomba
- 3 nagyobb gerezd fokhagyma
- 60 dkg közepes burgonya
- só ízlés szerint
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- pici olaj
- 1–2 evőkanál liszt
Elkészítés:
A római tálat minimum 1 óráig áztassuk hideg vízben (a tetejét is)!
A megtisztított, megmosott zöldségeket hasábokra vágjuk, a vöröshagymát cikkekre, a megmosott, lehámozott gombát szeletekre, a fokhagymacikkeket karikára szeleteljük.
A hússzeleteket vékonyra kiklopfoljuk és kettévágjuk, így kapunk 6 szeletet. Ízlés szerint megsózzuk, és megforgatjuk a lisztben. Egy serpenyőbe teszünk néhány csepp olajat, és mindegyik hús mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk (oldalanként kb. 30 másodpercig).
A római tál aljára teszünk egy sor zöldséget vegyesen összekeverve, rászórunk kb .1 gerezdnyi fokhagymadarabot is, ízlés szerint meghintjük sóval és borssal. Erre teszünk 3 szelet karajt sorban. Ezután ismét jön egy sor zöldség vegyesen 1 gerezdnyi fokhagymadarabbal, ezt a sort is sózzuk, borsozzuk. Majd a maradék 3 szelet karaj jön, végül a tetejére tesszük a maradék zöldségeket vegyesen és a fokhagymát, melyet szintén sózunk, borsozunk.
A római tálra rátesszük a tetejét szorosan. (Ha tepsiben készítjük, akkor lealufóliázzuk szorosan.) A tálat hideg sütőbe tesszük be, nagy lángon kezdjük sütni. Amikor felmelegedett a sütő, akkor visszavesszük közepes lángra, kb. 1 órán át sütjük. Egy óra leteltével kivesszük a sütőből, és óvatosan megnézzük, hogy megpuhult-e már a hús és a zöldségek. Ha igen, kivesszük a sütőből, és tálaljuk.
- Energia: 2602 kcal
- Fehérje: 201 g
- Zsír: 94 g
- Szénhidrát: 207 g
Jó étvágyat!


























