Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A spárga

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. november 01. 10:00
A spárga
Jótékonyan hat a szívre, a májra, a vesékre

 

Fotó: pixabay.com

A spárga Európában és Ázsiában egyaránt őshonos. A neve görögül asparagos, melynek jelentése: szár, friss hajtás. Első írásos nyoma Hippokrátesz munkájában lelhető fel.

A spárga gazdag rostanyagokban, jelentős a folsav-, valamint a B1-, B2-, C-, E-vitamin-, cink-, kálium-, vas-, kalcium-, szilícium- és fluortartalma. A zöld spárga klorofillban gazdag, és több benne a C-vitamin és a karotin, mint a világos változatában, ezért értékesebbnek számít.

Tápanyagtartalmának köszönhetően jótékonyan hat a szívre, a májra, a vesékre, tisztítja a bőrt, valamint természetes vízhajtó. Serkenti az anyagcserét, rostjai kíméletesen tisztítják a bélrendszert, serkentik a bélműködést.

Antioxidánsvegyületei az immunrendszer működését támogatják. A legújabb kutatások szerint a rák egyes fajtáinak kialakulását is képes gátolni.

Felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel, köret. A spárgahajtás legfinomabb része a feje, mert ez a legpuhább és a legízletesebb. Lejjebb a szár rostosabb, külső rostjai enyhén kesernyések lehetnek.

 

Spárga bulgurral

Hozzávalók:

  • 20 dkg bulgur
  • 2 evőkanál olaj
  • 50 dkg spárga
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só ízlés szerint

 

Elkészítés:

A spárgát megmossuk, és kb. 1 cm-es darabokra vágjuk. A bulgurt folyamatosan kevergetve megpirítjuk az olajon, majd ha már egy kis színt kapott, felöntjük másfélszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, és lefedve kis lángon puhára pároljuk, majd belekeverjük a spárgát, és még kb. 5 percig együtt pároljuk. (Ha már teljesen felszívta a vizet, a spárga hozzáadásakor kevés folyadékot öntsünk alá.) Ha a spárga is megpuhult, belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet.

 

  • Energia:   910 kcal
  • Fehérje:    17 g
  • Zsír:      10  g
  • Szénhidrát: 84 g

 

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)