Fotó: pixabay.com
Édesburgonya néven gyermekkoromban a csicsókát ismertem, de ma a gasztronómia a batátát illeti ezzel a névvel. Akárcsak a burgonya, a batáta is Dél- és Közép-Amerikában őshonos. Főként gyökérgumójáért termesztik, de fiatal levelei is fogyaszthatók.
A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös. A batáta gazdag béta-karotinban, de fehérje, valamint B- és C-vitamin-tartalma is jelentős.
Magas ugyan a szénhidráttartalma, de vércukoremelő hatása mégis alacsony, mert a csicsókához hasonlóan inulint tartalmaz, nem keményítőt. (Az inulin gyümölcscukor-polimer, a keményítőt pedig sok-sok szőlőcukor-molekula építi fel.) A batáta kedvezően alakítja a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek is ajánlják a fogyasztását.
Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Elsősorban pulyka- és sertéshúsból készült fogások mellé illik. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történik, mint a burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni a héját, de megsüthető a héjában is.
A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik. Nem lehet túl sokáig tárolni, ezért mindig csak annyit vásároljunk belőle, amennyit 2-3 napon belül el is fogyasztunk.
Tepsis pulykamell
Hozzávalók:
- 450 g pulykamell
- 125 g mozzarella
- 350 g édesburgonya
- 1 kis db lila hagyma
- 1 evőkanál olaj
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A lila hagymát és az édesburgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk. A pulykamellet szeletekre vágjuk. A tepsit olajjal kikenjük, ráfektetjük a burgonyát, majd a hagymát és a pulykamellet. Ezután megszórjuk egy kis sóval. A tetejére végül mozzarellát szeletelünk. Előmelegített sütőben (185 fokon) 25 percig sütjük alufólia alatt, majd további 10 percig alufólia nélkül.
- Energia: 1746 kcal
- Fehérje: 129 g
- Zsír: 93 g
- Szénhidrát: 70 g
Édesburgonya-torta karamellel
Hozzávalók:
- 1,5 kg édesburgonya
- 3 tojás
- 1 vaníliarúd
- 2 dl tej
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál rum
- 1 csomag sütőpor
- 3 evőkanál liszt (vagy étkezési keményítő)
A tetejére:
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej
- 2 evőkanál rum
- 3-4 evőkanál aprított dió vagy mogyoró
Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, átöblítjük, és egy fazékba tesszük. Felöntjük vízzel, és egy csipet sót hozzáadva kb. 20 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, és hűlni hagyjuk.
A tojásokat egy tálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, a tejet, a vaníliarúd kikapart magjait és 2 evőkanálnyi rumot, kézi habverővel összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport is, és ezzel is simára keverjük.
A langyos főtt édesburgonyát turmixba vagy késes robotgépbe tesszük, pürésítjük, majd hozzáadjuk a lágy vajat. Ezzel is összemixeljük, majd hozzáöntjük a tojásos-tejes keveréket, és ezzel is simára keverjük. Kikent piteformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 175 fokos sütőben 45 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben 10 dkg cukrot egy száraz serpenyőben felolvasztunk, kevergetve karamellizáljuk, hozzáadjuk a tejet és a rumot. Először összeugrik, de a hő hatására, kevergetés mellett, krémes szószt kapunk, amit a kihűlt sütemény tetejére locsolunk, majd megszórjuk aprított dióval.
Hűtőbe tesszük, és legalább 4-5 órát pihentetjük tálalás előtt, de még jobb, ha egy egész éjszakát.
- Energia: 3770 kcal
- Fehérje: 65 g
- Zsír: 132 g
- Szénhidrát: 523 g
Jó étvágyat!


























