Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A batáta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. augusztus 16. 07:00
A batáta
Kedvezően alakítja a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek is ajánlják a fogyasztását

 

Fotó: pixabay.com

Édesburgonya néven gyermekkoromban a csicsókát ismertem, de ma a gasztronómia a batátát illeti ezzel a névvel. Akárcsak a burgonya, a batáta is Dél- és Közép-Amerikában őshonos. Főként gyökérgumójáért termesztik, de fiatal levelei is fogyaszthatók.

A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös. A batáta gazdag béta-karotinban, de fehérje, valamint B- és C-vitamin-tartalma is jelentős.

Magas ugyan a szénhidráttartalma, de vércukoremelő hatása mégis alacsony, mert a csicsókához hasonlóan inulint tartalmaz, nem keményítőt. (Az inulin gyümölcscukor-polimer, a keményítőt pedig sok-sok szőlőcukor-molekula építi fel.) A batáta kedvezően alakítja a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek is ajánlják a fogyasztását.

Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Elsősorban pulyka- és sertéshúsból készült fogások mellé illik. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történik, mint a burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni a héját, de megsüthető a héjában is.

A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik. Nem lehet túl sokáig tárolni, ezért mindig csak annyit vásároljunk belőle, amennyit 2-3 napon belül el is fogyasztunk.

 

Tepsis pulykamell

Hozzávalók:

  • 450 g pulykamell
  • 125 g mozzarella
  • 350 g édesburgonya
  • 1 kis db lila hagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • só ízlés szerint

 

Elkészítés:

A lila hagymát és az édesburgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk. A pulykamellet szeletekre vágjuk. A tepsit olajjal kikenjük, ráfektetjük a burgonyát, majd a hagymát és a pulykamellet. Ezután megszórjuk egy kis sóval. A tetejére végül mozzarellát szeletelünk. Előmelegített sütőben (185 fokon) 25 percig sütjük alufólia alatt, majd további 10 percig alufólia nélkül.

  • Energia:  1746 kcal
  • Fehérje:   129 g
  • Zsír:       93 g
  • Szénhidrát: 70 g

 

Édesburgonya-torta karamellel

Hozzávalók:

  • 1,5 kg édesburgonya
  • 3 tojás
  • 1 vaníliarúd
  • 2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál rum
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál liszt (vagy étkezési keményítő)

A tetejére:

  • 10 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál rum
  • 3-4 evőkanál aprított dió vagy mogyoró

 

Elkészítés:

Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, átöblítjük, és egy fazékba tesszük. Felöntjük vízzel, és egy csipet sót hozzáadva kb. 20 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, és hűlni hagyjuk.

A tojásokat egy tálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, a tejet, a vaníliarúd kikapart magjait és 2 evőkanálnyi rumot, kézi habverővel összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport is, és ezzel is simára keverjük.

A langyos főtt édesburgonyát turmixba vagy késes robotgépbe tesszük, pürésítjük, majd hozzáadjuk a lágy vajat. Ezzel is összemixeljük, majd hozzáöntjük a tojásos-tejes keveréket, és ezzel is simára keverjük. Kikent piteformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 175 fokos sütőben 45 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben 10 dkg cukrot egy száraz serpenyőben felolvasztunk, kevergetve karamellizáljuk, hozzáadjuk a tejet és a rumot. Először összeugrik, de a hő hatására, kevergetés mellett, krémes szószt kapunk, amit a kihűlt sütemény tetejére locsolunk, majd megszórjuk aprított dióval.

Hűtőbe tesszük, és legalább 4-5 órát pihentetjük tálalás előtt, de még jobb, ha egy egész éjszakát.

  • Energia:   3770 kcal
  • Fehérje:     65 g
  • Zsír:       132 g
  • Szénhidrát: 523 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)