Forrás: shutterstock.com
A Földközi-tenger mellékéről származó zsálya elsősorban fűszerként ismert, pedig az egyik legrégebbi gyógynövényünk. Erős, átható íze jól illik a zsíros ételekhez, a sertéshez, a libához.
A zsálya a tápcsatornára és a gyomorra tett jótékony hatása miatt segíti az emésztést. Nagyobb mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E- és K-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig kalciumot, nátriumot, foszfort, vasat, káliumot, magnéziumot, cinket, rezet, mangánt és szelént.
A zsályában található illóolaj fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladásgátló hatású, ezért hatékonyan alkalmazhatjuk torokfájás ellen, szájvízként fogínyvérzés, szájüregi sebek kezelésére. Kellemetlen lehelet esetén is jó eredményt érhetünk el. Cseranyagtartalmánál fogva összehúzó és vérzéscsillapító hatású.
A zsályában olyan aromás olajok, flavonoidok és más értékes vegyületek találhatók, melyek a kutatások szerint csökkentik szervezetünkben a krónikus gyulladásokat. Ezzel szerepet játszhatnak például a szív- és érrendszeri panaszok megelőzésében. A zsályában antioxidánsok is vannak, így a fűszer fogyasztásával megvédhetjük sejtjeinket az úgynevezett szabad gyökök okozta károsodástól.
A zsályatea szabályozza a verejtékképződést. Izzadásgátló tulajdonsága miatt biodezodorok közkedvelt összetevője. A növény emellett hatékony vízhajtó, serkenti a veseműködést, miközben fertőtleníti és erősíti a veséket.
A benne található foszfor javítja a memóriát, a koncentrációs képességet. Hatékony stresszoldó és idegcsillapító.
Zöldséges raguleves
Hozzávalók (4 adagra)
- 25 dkg csiperkegomba
- 25 dkg zöldborsó
- 1 nagy db sárgarépa
- 1 nagy db burgonya
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 10 dkg virsli
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál zsálya
- 1 kávéskanál tárkony
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 kávéskanál bors (őrölt)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1,5 dl tejföl
Elkészítés
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a szalonnát, és együtt pirítjuk tovább. A felszeletelt gombát hozzáadjuk, pirospaprikával ízesítjük. Pici vizet adunk hozzá, így fonnyasztjuk 4-5 percig. Ezután beletesszük a zúzott fokhagymát, és felöntjük kb. 2 l vízzel. Megvárjuk, amíg felforr, ekkor adjuk hozzá a nagy lyukú reszelőn lereszelt répát, a lereszelt burgonyát és a zöldborsót. A fűszerekkel és sóval ízesítjük. Miután a borsó megpuhult, beletehetjük a felkarikázott virslit. A tejfölt simára keverjük a keményítővel, óvatosan hozzáadagoljuk a leveshez folyamatos kevergetés mellett. Újraforrás után kb. 5 perc múlva kész is.
- Energia: 1778 kcal
- Fehérje: 70 g
- Zsír: 103 g
- Szénhidrát: 124 g
Mediterrán csirkecomb
Hozzávalók
- 4 csirkecomb
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ág zsálya
- 2 ág rozmaring
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 dl vörösbor
- 1,5 dl húsleves
- 10 dkg olajbogyó
Elkészítés
A húst megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk. A fokhagymát meghámozzuk. A rozmaring és a zsálya leveleit lecsipkedjük, leöblítjük, leszárítjuk, és a fokhagymával együtt apróra vágjuk, majd két evőkanál olajjal péppé keverjük, amit a csirkecombokra kenünk. Kicsit állni hagyjuk. Nagyobb, mély serpenyőben a maradék olajat felforrósítjuk, a húsok mindkét oldalát megpirítjuk benne. Ráöntjük a bort, összeforraljuk, majd hozzáöntjük a levest, lefedjük, és előmelegített sütőben kb. 40 percig pároljuk. A főzési idő letelte előtt 10 perccel belekeverjük az olajbogyót, rátesszük a rozmaringot, és készre sütjük.
- Energia: 1662 kcal
- Fehérje: 19 g
- Zsír: 86 g
- Szénhidrát: 10 g
Jó étvágyat!


























