Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tönkölybúza

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. január 12. 10:00
A tönkölybúza
Magas rosttartalma tisztítja a beleket

 

Forrás: activebeauty.hu

A tönkölybúza 160 évvel ezelőtt a leggyakrabban termesztett gabona volt Európában, törékeny kalásza és kisebb hozama miatt azonban a mai búza vette át a helyét. Manapság a reneszánszát éli, köszönhetően annak, hogy termesztése során nem szükséges vegyszereket, gyomirtókat használni, és nagyon jól tűri a szárazságot, a tápanyaghiányos talajt, valamint a változékony időjárást.

A XII. századi bencés apátnő, Hildegard von Bingen szerint a tönkölybúza a legjobb gabonamag, egészséges testet és vért, boldog, barátságos kedélyt teremt. Gazdag tápanyagtartalmára immár tudományos bizonyítékok is vannak, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma valóban kiemelkedő.

A többi búzafajtához képest lényegesen nagyobb a fehérje- és sikértartalma. Az emberi szervezet számára fontos aminosavakat tartalmaz, nagy triptofántartalmával magyarázzák például, hogy kedvez a szervezet szerotonintermelésének. Nagy mennyiségű B-vitamin (B1, B2, B6), niacin és E-vitamin található benne. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma is számottevő, a gabonamagokra jellemző érték nyolcszorosa is lehet, de réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a búzáét. Emellett jelentős szilícium- és szeléntartalommal rendelkezik.

Könnyen emészthető, magas rosttartalma tisztítja a beleket. Fogyasztása javítja a vérkeringést, és csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Kedvező glikémiás indexe miatt cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető. A hagyományos kínai orvoslásban a tönkölyt kiváló lép-, hasnyálmirigy- és májerősítőként ismerik.

A búza nemesített, génmanipulált változatai egyre többeknél okoznak allergiát. A búzával ellentétben a tönkölyallergia előfordulása igen csekély, lisztérzékenyek azonban nem fogyaszthatják, mert jelentős mennyiségben tartalmaz glutént.

Magas kovasavtartalma miatt jótékonyan hat a gondolkodásra és a koncentrációs képességekre. A bőrgyógyászok bőrápoló hatása miatt és idült bőrgyulladások gyógyítására javasolják a tönkölybúzás étkezésre való átállást. Szeléntartalmánál fogva a daganatos megbetegedések megelőzésében és gyógyításában is szerepe lehet. 

Sikértartalmának köszönhetően a tönkölybúzából kitűnő minőségű péksütemény, kelt tészta vagy kenyér süthető. Ezek hosszabban eltarthatók, mint a többi kenyérgabonából készültek. A szemes tönkölybúza is jó alapanyag, akár müzlibe is keverhetjük, de rizs helyett köretként is fogyaszthatjuk.

 

Almás tönkölyszelet

Hozzávalók:

  • 30–40 dkg alma
  • 26 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 11 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 2 db tojás
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só

 

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk és kis kockákra daraboljuk. Egy tálban a tojást, pici sót, a kristálycukrot, a vaníliaaromát, illetve a tejet alaposan elkeverjük. Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, a fahéjat és a sütőport. Alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá az olajat. Ezután a tojásos részt is keverjük hozzá. Végül adjuk hozzá az almát, és oszlassuk el a tésztában. Kaparjuk az egészet egy 23 cm átmérőjű kivajazott tortaformába, és egyengessük el (a tészta 1,5–3 cm vastagon álljon benne). Tegyük a sütő középső rácsára, és közepes lángon 30 percig süssük.

 

  • Energia:   2650 kcal
  • Fehérje:     46 g
  • Zsír:       115 g
  • Szénhidrát: 341 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM