Fotó: pixabay.com
A zöldborsó az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező zöldségünk.
Fehérjetartalma kiváló esszenciálisaminosav-forrás. C-, B1-, B2-vitamint, hasznos antioxidánsokat, karotinoidokat, rostokat is tartalmaz. Kiemelkedő magnézium-, vas-, kálium-, foszfor-, kalcium-, cink- és mangántartalma. A hüvelyesekre jellemzően sok növényi fitoösztrogént is tartalmaz.
Hatóanyagai segítik a zsírok és a fehérjék lebontását. Szabályozza a vérnyomást, vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység esetén.
Antioxidánsvegyületei erősítik az érrendszerünket és az immunműködést. Magas rosttartalma a bélrendszer egészségét biztosítja.
Vajas-mentás zöldborsókrém
Hozzávalók (4 főre):
- 4 dkg vaj
- fél csokor menta apróra vágva
- 50 dkg zsenge zöldborsó
- só, bors
A zöldborsót épp csak egy kevés vízben, 3-4 perc alatt megpároljuk. Ha elkészült, hozzáadjuk a vajat, a mentát, sóval, borssal ízesítjük, és simára turmixoljuk. Pirítósra kenjünk, és tálaljuk. (Ez a lágy, mentás zöldborsókrém a bolti szendvicskrémek egészségesebb alternatívája. Ráadásul gyorsan elkészíthető, és ugyanúgy tárolható, mint bármilyen más szendvicskrém.)
Energia: 763 kcal
Fehérje: 36 g
Zsír: 32 g
Szénhidrát: 72,5 g
Egészségükre!


























