Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zöldborsó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. július 28. 13:00
A zöldborsó
Szalai Ilona dietetikus rovata

Fotó: pixabay.com

A zöldborsó az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező zöldségünk.

Fehérjetartalma kiváló esszenciálisaminosav-forrás. C-, B1-, B2-vitamint, hasznos antioxidánsokat, karotinoidokat, rostokat is tartalmaz. Kiemelkedő magnézium-, vas-, kálium-, foszfor-, kalcium-, cink- és mangántartalma. A hüvelyesekre jellemzően sok növényi fitoösztrogént is tartalmaz.

Hatóanyagai segítik a zsírok és a fehérjék lebontását. Szabályozza a vérnyomást, vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység esetén.

Antioxidánsvegyületei erősítik az érrendszerünket és az immunműködést. Magas rosttartalma a bélrendszer egészségét biztosítja.

 

Vajas-mentás zöldborsókrém

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 dkg vaj
  • fél csokor menta apróra vágva
  • 50 dkg zsenge zöldborsó
  • só, bors

A zöldborsót épp csak egy kevés vízben, 3-4 perc alatt megpároljuk. Ha elkészült, hozzáadjuk a vajat, a mentát, sóval, borssal ízesítjük, és simára turmixoljuk. Pirítósra kenjünk, és tálaljuk. (Ez a lágy, mentás zöldborsókrém a bolti szendvicskrémek egészségesebb alternatívája. Ráadásul gyorsan elkészíthető, és ugyanúgy tárolható, mint bármilyen más szendvicskrém.)

 

Energia: 763 kcal

Fehérje: 36 g

Zsír: 32 g

Szénhidrát: 72,5 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)