Forrás: pixabay.com
Az adventi időszakban a szegfűszeggel díszített narancs az asztal díszeként nemcsak a hangulatos kinézetével, hanem az illatával is segít ráhangolódni az ünnepre.
A szegfűszeg szót hallva a legtöbbeknek a fűszeres forralt bor és a mézeskalács jut eszébe. Pedig ezt a fűszernövényt nemcsak ősszel-télen érdemes elővenni, hiszen egész évben jót tesz az egészségünknek.
A szegfűszeg is, mint a többi fűszer, gyógynövény is egyben. A szegfűszeg hatékony anyagcsere-serkentő. A túlsúllyal rendelkezőknek, de újabb kutatások szerint cukorbetegség esetén is hasznos lehet a fogyasztása, mert segít a vércukorszint szabályozásában.
Fogfájósok számára a népi gyógyászat gyakran ajánlja a szegfűszeget: nem véletlen, hogy számos szájvíz és fogkrém alapanyagaként is szolgál.
Illóolaja nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrfelületek, izületi fájdalmak és gyulladások csökkentésére is alkalmas. Belsőleg is alkalmazható, hiszen csíraölő, fájdalomcsillapító, gyomorerősítő, görcsoldó, emésztésjavító, köptető, felfúvódás-szüntető hatású.
A sütemények, édességek, kompótok és gyümölcsös ételek mellett a szegfűszeg nagyon jól illik a szárnyasokhoz is. Sütésekor a hasüregben elhelyezett néhány szem szegfűszeg is kellemesen illatossá és ízessé teszi a húst. A húsokon kívül zöldségekhez is adható. Különösen a sütőtökhöz illik.
Sütőtökös sütemény (6 adag)
Hozzávalók:
- 45 dkg sült sütőtökből készült tökpüré
- 10 dkg vaj
- 17.5 dkg liszt
- 17 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 1/2 d tej
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 0.5 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. Ezután belekeverjük a sütőtökpürét, a lisztet, a sütőport, a sót, a fűszereket és a tejet.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.
- Energia: 230kcal/ adag
- Fehérje: 3g
- Zsír: 3g
- Szénhidrát: 47g
Fahéjas kávé
Hozzávalók:
- Az űrlap teteje
- Frissen főzött kávé
- Tej
- 1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
- Kristálycukor, vagy édesítő
- Habtejszín
Elkészítés:
Kávét a megszokott módon lefőzzük. Mikor forró, és még mielőtt kitöltenénk, akkor adjuk hozzá a fahéjat, így biztosan feloldódik.
Ízlés szerint ízesítjük cukorral, vagy édesítőszerrel, és tejjel.
Tejszínhabbal díszítjük.
Egészségükre!

























