Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ahol az ízek a régiek, ott az asztal is táncol örömében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2019. augusztus 03. 11:00
Ahol az ízek a régiek, ott az asztal is táncol örömében
Belelapoztunk a Százéves vendégkönyvébe

Sorozatunk címét a Százéves (Reinhardt) cukrászda vendégkönyvéből kölcsönöztük (majd alkalmazkodva mai bejegyzésünk tárgyához, kiegészítettük egy fél mondattal). Az arany betűs, keményfedeles zöld kötet a fizetővendégek 1954 és 1968 közötti bejegyzéseinek gyűjteménye, s a régiek közül sajnos az egyetlen, amely a Békés Megyei Levéltárban megőrződött az utókornak.

 

Fotó: Gyulai Hírlap

Történetünk éveiben nagy divat volt az országban az asztaltáncoltatás, a hóbortból Békés vármegye sem maradt ki. Minekutána nyaranta beállt az uborkaszezon, és az országgyűlés kapuját bezárták, a főurak, kiknek nem volt már kedvük elkocsikázni nejük társaságában Bad Ischlig, vidéki kastélyaikba vonultak vissza, ahol unalmukban mindenfélére ráértek.

Egyik alkalommal Gyula város egyik ősi cukrászdájában, a vén Reinhardtban is megtáncoltatták az asztalt. A kis biedermeier portéka ekkor árulta el nekik azt is, hogy a vár alatt hatalmas aranykincset ástak el az osztrák elől menekülő törökök.

A középkori erőd a Fehér-Körös által közrezárt szigetre épült fel téglából, így kánikula idején kellemes menedéket nyújtott a kastély mindenkori tulajdonosának. A cifra lábú asztal üzenete így elsősorban a daliás Almásy gróf fülét ütötte meg. És bár Dénes megmosolyogta a dolgot, kíváncsisága nem hagyta aludni. Maga mellé vett két földmunkást, hogy még aznap éjjel aláássa velük a teljes várat.

Nem is kellett sokat bajlódniuk ahhoz, hogy egyikük kapája kiforgasson a talajból egy hatalmas kondért. A felfedezésnek nagyon megörültek, ám amikor belenéztek, azt látták, hogy néhány rovaron kívül semmi sincsen benne.

Na nem baj, legyintett a gróf, majd mi kibéleljük, mondta, s elindult a cukrászda irányába, ahol színültig tömette fagylalttal. A vendégeim vagytok, fordult a fiúk felé az ízes talált tárggyal.

A vendégkönyvbe a következő sorokat vezették bele ezen a napon:

Egy kis adag fagylaltért jöttünk, és egy nagy adag történelmet kaptunk”.

 

A kép forrása: Gyulaiertekek.hu

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)