Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ahol az ízek a régiek, ott egyszer csak minden eszedbe jut, ami nem imádság

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2019. május 21. 15:00
Ahol az ízek a régiek, ott egyszer csak minden eszedbe jut, ami nem imádság
Belelapoztunk a Százéves vendégkönyvébe

Sorozatunk címét a Százéves (Reinhardt) cukrászda vendégkönyvéből kölcsönöztük (majd alkalmazkodva mai bejegyzésünk tárgyához, kiegészítettük egy fél mondattal). Az arany betűs, keményfedeles zöld kötet a fizetővendégek 1954 és 1968 közötti bejegyzéseinek gyűjteménye, s a régiek közül sajnos az egyetlen, amely a Békés Megyei Levéltárban megőrződött az utókornak.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Hát ezt a vonatot lekéstem! Hiába állítgatta utána Gyepes Pista, a fuvarosom, hogy nem mink vagyunk a hibásak, nem mi érkeztünk későn, hanem az a lusta gőzös ment el időnek előtte, a szomorú valóságon ez már semmit se változtatott.

Márpedig a helyzet az volt, hogy szerencsésen elhúzott az orrunk előtt a délelőtti vonat, így este tízig itt, ebben a világvégi alföldi városkában kellett rostokolnunk. Az előállt állapotra minden eszembe jutott, ami nem imádság, bár rajtam ekkor már a csíksomlyói Szűz Mária se segíthetett volna.

Gyepes Pista, ki ilyen ügyesen beléfuvarozott a bajba, flegmatikus férfiú hírében állott. Ahányszor szaporább tempóra nógattam, annyiszor leintett. Nem kell sietni, tekintetes asszonyom, nem fut el előlünk a világ, mondogatta ilyenkor. Sajnos Pista bá’ most se veszítette el a flegmáját, viszont valami mégis csak megmozdulhatott benne, hisz illendőnek érezte, hogy egy kicsit megvigasztaljon.

Huncut szerzet a vasút, jegyezte meg rosszalló hangon, látván elkeseredésemet a végtelembe futó sínek mellett. No, nem baj, legalább most jól megnézheti magának ezt a nevezetes Gyulust. Elvégre nincsen párja az egész vármegyében!, hangoztatta, s rágyújtott a pipájára, majd megbillentve kalapját nyugodtan elkocogott.

Én meg mi mást tehettem volna? Elindultam a földicsért városka belvárosa felé. Az állomástól a nyári színházig pár perces köves úton kellett haladnom, mit jobbról-balról jázminkerítések és akácosok fogtak közre, aztán egy szélesebb utcácskára tértem rá, mely egy-kettőre bejuttatott a nagytemplomhoz. Csupán néhány sártengert kellett átugornom.

Miután mindez megvolt, igazat adtam Gyepes Pistának, ugyanis két óra alatt kétszer, sőt talán háromszor is körbesétáltam a takaros kisvárost. Délután, indulás előtt arra is maradt időm, hogy beüljek egy habos süteményre a Reinhardthoz. A patinás cukrászdában ezeket a sorokat hagytam magam után a vendégkönyvben:

Forró tavaszi napon hűvös boltív,

Finom fagylalt, friss sütemény.

Lecsillapul itt a nyugtalan öreg szív,

Lelkünkben gyúl új, fiatalos remény.

 

Ui.: a történet az írói képzelet szüleménye, az idézet viszont létező.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)