Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kávé

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. május 05. 14:00
A kávé
Fokozza a vese működését

 

Forrás: pixabay.com

A fekete levest a törökök ismertették meg velünk. Egy csésze presszókávéval 60–100 mg koffein jut a szervezetbe, hatására javul az ember szellemi és fizikai teljesítőképessége, legalábbis 3–5 óráig.

A kávé befolyásolja számos enzim és ingerületátvivő anyag működését, és gátolja a testünkben egy fáradtságjelző anyag, az úgynevezett adenozin hatását. Az erek kitágításával a koffein fokozza a vese működését, meg kell jegyezni azonban, hogy a hasi, zsigeri ereket összeszűkíti. A koffein könnyíti a légzést, mivel a simaizmokat és a tüdő hörgőizmait elernyeszti. Nem véletlen, hogy sok megfázás elleni készítményben is megtalálható.

A koffein függőséget is okozhat. Annak érdekében, hogy a kávénak csak a pozitív hatásait élvezzük, néhány szabályt be kell tartanunk. Az első, hogy lefekvés előtt négy órával már ne igyunk kávét. A legideálisabb kávézási időszak a reggel és a késő délután. Éhgyomorra sose igyunk kávét. Ha éhgyomorra isszuk, a kávéban lévő csersavak kártékony hatással lehetnek ránk, és a kávé vízhajtó hatása sem tesz jót a gyomornak, ugyanis növeli a gyomorfekély kockázatát. Napi 2-3 kávénál több egészséges embereknek sem ajánlott, a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek pedig általában még ennyi sem. Minőségi, ellenőrzött kávét fogyasszunk!

 

Kávés keksz

Hozzávalók (8 adag)

  • 11,5 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
  • 17 dkg finomliszt
  • 12 dkg cukor
  • 1,5 dkg méz
  • 1 db tojás
  • 3 teáskanál instant kávé
  • 0,5 teáskanál sütőpor
  • 2 csipet szódabikarbóna
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 7 dkg dió
  • 1 csipet só

 

Elkészítés:

A vajat a cukorral együtt robotgéppel habosra keverjük, hozzáadjuk a 2 teáskanálnyi forró vízben feloldott instant kávét, a tojást, és alaposan összedolgozzuk. Ezután következik a sütőporos, szódabikarbónás liszt, a durvára vágott dió és az étcsokoládé. A robotgépet folyamatosan dolgoztatjuk, végül a mézet és a sót is hozzákeverjük. A masszát sütőpapírra helyezzük, majd 3 cm átmérőjű hengert sodrunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és 2 órán át hűtőben pihentetjük. A hengerből 1 cm széles szeleteket vágunk, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk (egymástól tisztes távolságra, ugyanis a sütőben másfélszeresére nőnek). A 180 ºC-ra, légkeverésen előmelegített sütőbe dugjuk 14 percre. A rácson hagyjuk kihűlni.

 

Energia:   3115 kcal

Fehérje:     48 g

Zsír:       174 g

Szénhidrát: 325 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)