A fekete levest a törökök ismertették meg velünk. Egy csésze presszókávéval 60–100 mg koffein jut a szervezetbe, hatására javul az ember szellemi és fizikai teljesítőképessége, legalábbis 3–5 óráig.
A kávé befolyásolja számos enzim és ingerületátvivő anyag működését, és gátolja a testünkben egy fáradtságjelző anyag, az úgynevezett adenozin hatását. Az erek kitágításával a koffein fokozza a vese működését, meg kell jegyezni azonban, hogy a hasi, zsigeri ereket összeszűkíti. A koffein könnyíti a légzést, mivel a simaizmokat és a tüdő hörgőizmait elernyeszti. Nem véletlen, hogy sok megfázás elleni készítményben is megtalálható.
A koffein függőséget is okozhat. Annak érdekében, hogy a kávénak csak a pozitív hatásait élvezzük, néhány szabályt be kell tartanunk. Az első, hogy lefekvés előtt négy órával már ne igyunk kávét. A legideálisabb kávézási időszak a reggel és a késő délután. Éhgyomorra sose igyunk kávét. Ha éhgyomorra isszuk, a kávéban lévő csersavak kártékony hatással lehetnek ránk, és a kávé vízhajtó hatása sem tesz jót a gyomornak, ugyanis növeli a gyomorfekély kockázatát. Napi 2-3 kávénál több egészséges embereknek sem ajánlott, a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek pedig általában még ennyi sem. Minőségi, ellenőrzött kávét fogyasszunk!
Kávés keksz
Hozzávalók (8 adag)
- 11,5 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
- 17 dkg finomliszt
- 12 dkg cukor
- 1,5 dkg méz
- 1 db tojás
- 3 teáskanál instant kávé
- 0,5 teáskanál sütőpor
- 2 csipet szódabikarbóna
- 10 dkg étcsokoládé
- 7 dkg dió
- 1 csipet só
Elkészítés:
A vajat a cukorral együtt robotgéppel habosra keverjük, hozzáadjuk a 2 teáskanálnyi forró vízben feloldott instant kávét, a tojást, és alaposan összedolgozzuk. Ezután következik a sütőporos, szódabikarbónás liszt, a durvára vágott dió és az étcsokoládé. A robotgépet folyamatosan dolgoztatjuk, végül a mézet és a sót is hozzákeverjük. A masszát sütőpapírra helyezzük, majd 3 cm átmérőjű hengert sodrunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és 2 órán át hűtőben pihentetjük. A hengerből 1 cm széles szeleteket vágunk, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk (egymástól tisztes távolságra, ugyanis a sütőben másfélszeresére nőnek). A 180 ºC-ra, légkeverésen előmelegített sütőbe dugjuk 14 percre. A rácson hagyjuk kihűlni.
Energia: 3115 kcal
Fehérje: 48 g
Zsír: 174 g
Szénhidrát: 325 g
Egészségükre!