Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Borászkodjunk!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2019. május 05. 13:00
Borászkodjunk!
Ideje van a permetezésnek

 

Forrás: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Az elmúlt hetekben már sokadszorra rendeztek borversenyt a városunkban. Desszertborok, gyümölcsborok és hagyományos borok vetélkedtek egymással.

A felhozatal igen kiváló minőségű volt, méltón az elődeinkhez, akik már évszázadok vagy talán még régebb óta foglalkoztak borászattal. A környék domborzata ugyan egyenletes, azért vannak olyan területek, még városunkban is, amelyeket sosem ért áradás, és így a szőlőművelés igen régóta folyik. A németországi betelepülők felfrissítették újabb dolgokkal a szőlőművelést, melynek még napjainkban is van hatása a termelésre.

Apropó, szőlőtermelés! Ideje elkezdeni a permetezést, mivel a szürkerothadás és a feketerothadás már fertőzhet ebben a vegyes időjárásban. A megelőző permetezés mindig jól jön. Az összes gyümölcsfa virágzás után megérdemel egy monília elleni permetezést.

A melegebb napokon még a tafrina is készülődik a szilvafára, őszibarackra, no meg a kajszibarackfára is, bár ez utóbbin a tünetek nem olyan egyértelműek. A tafrina elleni szer mindegyik növényre jó. Az őszibarackfák erősen rézérzékenyek, ezért vigyázzunk, hogy ezek ne kapjanak belőle! A kéntartalmú szer hozzáadása a permetszerünkhöz tanácsos, mert a lisztharmat már szintén fertőz, elsősorban az egrest és az almaféléket támadja.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)