Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jótékonysági bált rendezett a cukorbeteg gyermekekért a Diaboló Alapítvány

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • MAGAZIN • 2019. április 08. 09:00
Jótékonysági bált rendezett a cukorbeteg gyermekekért a Diaboló Alapítvány
A Kikeleti Katicás Vigasságot negyedik alkalommal szervezték meg

Késő estig gyűjtöttek a Vigadóban a cukorbeteg gyermekekért és családjaikért azon a bálon, amit idén negyedik alkalommal szervezett meg a Diaboló Alapítvány. A Kikeleti Katicás Vigasság fővédnöki szerepét Görgényi Ernő polgármester töltötte be. A rendezvényen több fontos bejelentést is tettek, és levetítettek két kisfilmet.

a cukorbeteg gyermekeknek gyűjtött a diaboló alapítvány

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az egybegyűlteknek két műsorvezető kívánt kellemes szórakozást: Gál Petra, aki 14 éves, és három éve cukorbeteg, valamint Tölcsér Alexandra, aki 16 éves, és tavaly került be a cukorbetegek nagy családjába. Az idei Kiskatica háziúr, Miklós, Békésszentandrásról érkezett.

Kosznáné dr. Pule Ilona az est háziasszonyaként köszöntötte a megjelenteket, többek között Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt és családját, Gajda Róbertet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium politikai tanácsadóját és feleségét, Kövesdi Józsefet, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy-tagkórháza gyermekosztályának vezetőjét, és mindazokat, akik köreikben ünnepeltek, nem utolsó sorban a diabéteszes gyermekeket és szüleiket.

Kosznáné dr. Pule Ilona üdvözlő szavaiban így fogalmazott: egy olyan érzelmi hullámvasútra szeretném felültetni a megjelenteket, amely úgy halad, mint maga az élet, egyszer fent, egyszer lent. Az est háziasszonya ezt követően elmondta: alapítványuk tevékenysége egyre szélesebb körű és egyre elismertebb. Ennek egyik legfrissebb és legékesebb példája, hogy az Emberi Erőforrás Minisztériumától két napja pozitív visszajelzést kaptak, egy fontos levelet. Ennek előzménye az volt, hogy a szaktárca országosan négy alapítványt kért fel javaslattételre, ezek között egyetlen vidékit, a Diabolót, nézzék meg, mit tudnának tenni együtt a diabéteszes családokért.

A kuratóriumi elnök személyesen járt a minisztériumban, ahol előterjesztette két javaslatát. Az egyik a DIABoló PIKK-PAKK csomag, amely a kórházból hazatérő, frissen diagnosztizált családok életét könnyítené meg a legnehezebb időszakban. A másik a Diaboló tarisznya, amely egyetemista és főiskolások támogatását tartja szem előtt.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A főszervező Bartos Erika Szivárvány című versével búcsúzott. A Katicás buli ezzel vette kezdetét. Az első részt Tomanek Gábor színművész műsora nyitotta meg, majd a polgármesteri köszöntő következett.

A jótékonysági rendezvény fővédnöke, Görgényi Ernő arról beszélt, hogy a legfőbb érték a gyermek, akit a felnőtteknek kötelességük védeni, óvni, ám ez nem mindig sikerül, hisz a sors nem feltétlenül igazságos. Van, akit szinte legyőzhetetlen kihívások elé állít. Ahhoz, hogy egy ilyen nehézséggel, mint például a gyermekkorban jelentkező cukorbetegséggel megbirkózzunk, biztos háttér kell – mutatott rá az elöljáró.

Elsősorban egy erős és összetartó családra van szükség – hangsúlyozta Görgényi Ernő. Ezzel kapcsolatban felidézte: Gyula városa 2011 óta viseli büszkén a Családbarát Önkormányzat kitüntető címet. A városfejlesztéseknek is az egyik legfontosabb célja, hogy a családok ügyét szolgálja. Ezt prevenciós programokkal is kiegészítik, például a lisztérzékenység szűrését mindegyik gyulai iskolában megvalósítják.

A tisztségviselő aláhúzta: munkájukat nagy mértékben segítik civil partnerek. Ezek egyik legfontosabbika a Diaboló Alapítvány, amely kettős feladatot lát el: támogatja a cukorbeteg gyermekeket és családjaikat, ugyanakkor a nyilvánosság legszélesebb köreinek is igyekszik olyan információkat átadni, amelyek által mindenki megértheti, hogy a cukorbetegek ugyanolyan teljes életre képesek és érdemesek, mint bárki más.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A polgármester köszönetét azzal fejezte ki, hogy felajánlotta tombolatárgynak Mező Brigitta festőművész egyik alkotását.

Az est folytatásában két kisfilmet vetítettek le, ezeket Kender Inez konferálta be, aki maga is cukorbeteg. A Diaboló-karmák ősbemutatójának hősnőit, Nánási Teodórát és kislányát, Dórit színpadra is szólították. Dicséretben részesült még Rauscher Edina klinikai szakpszichológus, aki a tavaly szeptemberben elindított egyéni és csoportos lelki segítségnyújtást vezeti. A kiválóságot mellé a Békéscsabai Család- és Karrier PONT projektvezetője, Herczegné Számel Annamária is felállhatott, majd a Szerinted? Szerintünk... című kisfilm ifjú készítői, Petra, Szandi, Édi és Csabi örvendhettek a kiérdemelt köszönetnek. Végül Kosznáné dr. Pule Ilona kurátortársa, Lévai Ildikó és férje, Such Pál kapott egy-egy elismerő ölelést az est háziasszonyától.

A bál második részére a Rikkancs Katicák meghozták a Hírmondó 3. számát, és elkezdődhetett a talpalávalóval kísért ünnepi vacsora, amit tombolahúzás követett.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)