Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jótékonysági süteményvásárt rendeztek az Erkel Ferenc gimnáziumban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. MAGAZIN • 2020. március 03. 14:00
Jótékonysági süteményvásárt rendeztek az Erkel Ferenc gimnáziumban
A rendezvényt a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért javára szervezték

Jótékonysági süteményvásárt rendeztek március 3-án az Erkel Ferenc gimnáziumban, amellyel a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért szervezetet támogatják a szervezők.

sándor dorka (jobbról a harmadik) a rendezvény ötletgazdája

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Sándor Dorka végzős tanuló, a rendezvény ötletgazdája elmondta, hogy a diákigazgató-választás és iskolai kampány közben támadt az ötlet, hogy szeretnének támogatni egy alapítványt valamilyen formában. Először jótékonysági bálban gondolkoztak, végül a süteményvásárra esett a választásuk.

Hozzátette: azért a Diaboló Alapítványt támogatják, mert korábban is kapcsolatban voltak velük, illetve tagja a Fitdance Center SE csapatának, ahol több társa is cukorbeteg.

Seresné Szabó Ágnes dietetikustól kiemelte: a diabétesz egyre elterjedtebb, egyre több családot érint, a gyermekek számára pedig megnehezítheti a beilleszkedést, mivel a közösség gyakran kizárja a cukorbetegeket a másfajta étkezés miatt.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint mondta, az egészséges táplálkozás egyik alappillére az a fajta diéta, amelyet a cukorbetegeknek kell tartaniuk, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben meghatározott időben, meghatározott mennyiséget kell fogyasztaniuk, amely során az összetételt is figyelembe kell venniük.

Hangsúlyozta: a rendezvény nagy lehetőség a gyerekek számára, hogy bemutatkozhassanak, megismerhessék az életformájukat és elfogadhassák őket a társaik.

Seresné Szabó Ágnes elmondta: az iskolákban nehézség lehet, hogy az étkezést és az inzulinadagolást is gyakran a szünetekhez kell igazítani, de ma már vannak olyan eszközök, amelyek megkönnyítik a vércukormérést.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kosznáné dr. Pule Ilona, az alapítvány elnökétől megtudtuk, hogy a Diaboló Alapítvány évek óta végez karitatív tevékenységet a diabéteszes gyermekek és az őket nevelő családok érdekében. A társadalmi szerepvállalás során számos jószándékú emberrel találkoztak már, de az Erkel Ferenc gimnáziumban életre hívott esemény kiemelkedő példa, hiszen az intézmény és a diákok is egy emberként álltak a kezdeményezés mögé.

Az alapítvány elnöke szerint külön öröm ez a rendezvény a Richter Anna-díj jelölésük kapcsán is – amelyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben –, amely projekttel a gyermekkori cukorbetegség felismerésével és kezelésével kapcsolatban kívánnak ismereteket terjeszteni.

Elmondta azt is, hogy a tapasztalatok alapján meg lehet szólítani a téma kapcsán a fiatalokat, különösen akkor, ha a közvetlen környezetükben is vannak diabéteszesek, illetve hozzátette, hogy minél kisebbek a gyermekek, annál elfogadóbbak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szavazás
Miről olvasna még többet a Gyulai Hírlap online oldalon?
A kultúrát szeretem, legyen még több belőle!
 (29%)
Sport jöhet minden mennyiségben!
 (21%)
Leginkább a politika, a helyi közélet érdekel
 (24%)
Rendőrségi hírekből akarok többet
 (7%)
Legyen több interjú a lapban
 (19%)
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)