Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ahol az ízek a régiek, ott a tisztelt vendégsereg a földön fetreng a kacagástól

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2019. február 21. 09:00
Ahol az ízek a régiek, ott a tisztelt vendégsereg a földön fetreng a kacagástól
Belelapoztunk a Százéves vendégkönyvébe

Sorozatunk címét a Százéves (Reinhardt) cukrászda vendégkönyvéből kölcsönöztük (majd alkalmazkodva mai bejegyzésünk tárgyához, kiegészítettük egy fél mondattal). Az arany betűs, kemény fedeles zöld kötet a fizetővendégek 1954 és 1968 közötti bejegyzéseinek gyűjteménye, s a régiek közül sajnos az egyetlen, amely a Békés Megyei Levéltárban megőrződött az utókornak.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Alajos gróf katonás léptekkel sétált át családi rezidenciájából a gyulai várba, hol pártfogoltjai tiszteletére megfuvatta a jász kürt másolatát, mit Mogyoróssy Janó múzeumőr egy budai antikváriustól szerzett be kéz alatt a városnak. Az volt vele a célja, hogy legalább ünnepekkor úgy tehessenek, mint az egykori várvédők több száz évvel korábban.

Vendégei a lovagteremben gyülekeztek, és ő, mint gondos házigazda, mindenikükkel kezet fogott. Friss volt, és eleven, hisz egyenesen Békés-Csabáról érkezett, hol egy tüzes szemű cseh hercegnőért vívott könnyű párbajt a tót ispánnal. Visszajövet annyi ideje maradt, hogy beugorjon a Reinhardtba a zöld vendégkönyvért.

– Mindent tudok! – kurjantotta vidáman az atyafiak képébe a protokoll befejezése után. – A szomszédvárig hallatszott, hogy Emma kisasszony megadta a módját a mulatságotoknak! Én például sohase tudtam szabadulni tőle, bár az is igaz, hogy nem is nagyon akartam – kacsintott az atyafiakra. – Ezentúl mindig francia pezsgővel fogom kínálgatni, a teremburáját!

Az összeverődött férfiak erre láthatóan megélénkültek, többen közülük a sörrel teli poharukat is a magasba emelték.

– Uraim, higgyétek el nekem, nem érdemes másért élni, mint a nőkért! Asszonyokért verekedni, hajadonok után szaladgálni, éjjel-nappal özvegyekkel foglalkozni: ez az igazi élet, barátaim!

A szónoklatot láthatóan Erkel Feri unta a legjobban, hisz a kötelező tisztelet ellenére akkorát ásított, amilyet még soha. Dénes figyelmét sem nagyon kötötték le a nőügyek, ő Denise vadonatúj szalmakalapját vizsgálgatta. A társaságukban lévő Krisztina baronesz viszont helyeslőn bólogatott Alajos gróf szavaira, aki ezért felé fordult, és így folytatta:

 – Van annál nagyszerűbb e földi életben, mint egy kerek női váll, mely kivillan a ruha alól, s láttatja, hogy színe gyönyörűségesebb a márványénál?! Amelynek hajlatait, domborulatait aranyos pihék borítják, melyek finomabbak a madarak apró tollainál?! De ez a fenséges váll és ez az isteni nyak diadalmasan védi ki férficsókjaim összes hullámát, hiába ostromlom vadul. Egy ideig.

– Ördögi! – szólalt meg a háttérből Wenckheim Béci, s megtapsolta az előadót. – Sohase hallottam még férfiszájból ekkora gyengeséget! Bocsánat, gyengédséget! – javította ki feltételezhetően nem épp véletlen nyelvbotlását a kegyelmes úr, mire a társaság felkacagott. – Költő vagy te, fiam!

Alajosnak nem igazán volt mit tennie. Megcsóválta a fejét, majd így szólt:

– A nők vagy költővé, vagy koldussá teszik az embert. Én azt sem bánnám, ha koldusbotra juttatnának! – vágta vissza Alajos a főméltóságúnak, aki kissé bele is pirult a szemtelenkedésbe, majd kinyitotta a vendégkönyvet, és felolvasta belőle a napi igét:

Ebből az álomból és kis elmélkedésből csak a technika ma már megszokott vívmánya, egy robogó teherautó zaja ébresztett fel. Ilyen rövid volt, mégis szép”.

A tisztelt vendégsereg ekkor már a földön fetrengett a nevetéstől, így az sem érdekelte, ki volt az az ostoba, aki ennyire előreszaladt az időben.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)